Āboltiņa Sudrabu «oligarhu lietas» izmeklēšanas komisijas vadībā dēvē par «ārprātīgu cinismu»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tā dēvētajās «oligarhu sarunās» minētās deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) ievēlēšanas par parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju ir «ārprātīgs cinisms», uzskata «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

(Papildināts viss teksts.)

Politiķe šo gadījumu salīdzināja ar Saeimas balsojumu 2011.gadā pret kratīšanas veikšanu pie kādreizējā deputāta Aināra Šlesera, pēc kura toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers rosināja parlamenta atlaišanu.

«Vienotības» Saeimas frakcija šovakar pārrunāja turpmāko rīcību saistībā ar šo situāciju. Šīs frakcijas deputāts Andrejs Judins arī kandidēja uz komisijas vadītāja amatu, taču vairākums atbalstīja Sudrabas kandidatūru. Parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi iniciēja «Vienotība».

Ābotliņa akcentēja, ka šis jautājums arī tiks uzraudzīts citās komisijās, ko vada «Vienotības» deputāti. Pēc frakcijas sēdes politiskā spēka izplatītajā paziņojumā pausts, ka frakcija ir apņēmusies no komisijas vadītājas pieprasīt kvalitatīvu izmeklēšanas komisijas darbu un tās rezultātu atspoguļojumu starpziņojumos, lai nepieļautu «oligarhu sarunu» dalībnieku ietekmi uz politisko procesu un manipulēšanu ar demokrātiju un tiesiskumu.

Arī partijas priekšsēdētājs Andris Piebalgs sociālajā vietnē «Twitter» uzsver, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija ir spēcīgs instruments. «Tas ir nožēlojami, ka komisijas vadība tiek uzticēta cilvēkam, kurš pats ir minēts sarunās kā Krievijai tīkams premjera amata kandidāts. «Vienotība» profesionāli strādās komisijā un uzstās, lai izmeklēšana ir objektīva,» piebilst Piebalgs.

Partiju «Vienotība» pametušais Saeimas deputātu piecinieks vērsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar lūgumu izvērtēt, vai Sudrabas atrašanās «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amatā ir likumīga.

Īsi pēc Saeimas lēmuma atbalstīt Sudrabu izmeklēšanas komisijas vadītājas amatā deputāti Lolita Čigāne, Ints Dālderis, Judins, Aleksejs Loskutovs un Ilze Viņķele ar iesniegumu vērsās Parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, prasot vērtēt, vai Sudrabas atrašanās minētajā amatā ir atbilstoša Parlamentārās izmeklēšanas komisijas likumam un Saeimas deputāta Ētikas kodeksam.

Kā ziņots, par «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju šodien tika ievēlēta Sudraba.

Lemjot par komisijas sastāvu, Saeimas sēdē bija plašas debates par Sudrabas kandidatūru. Ņemot vērā, ka viņa ir minēta tā dēvētajās «oligarhu sarunās», nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK un «Vienotības» deputāti iebilda pret viņas apstiprināšanu parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu