Smiltēns: Prezidenta aicinājums vērtēt Sudrabas atrašanos komisijas vadībā ir ļoti gaidīta reakcija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa aicinājums Saeimas frakcijām izvērtēt deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) atbilstību «Rīdzenes sarunu» parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amatam ir nepieciešama un sabiedrībā ļoti gaidīta reakcija, pārliecināts partijas «Vienotība» vadītāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Smiltēns aģentūrai LETA uzsvēra, ka Vējoņa aicinājums, kas sekojis "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK" lūgumam pārskatīt Saeimas pieņemto lēmumu, ir nevis divu partiju viedokļa jautājums, bet gan "veselā saprāta jautājums," norādīja Smiltēns.

Viņš skaidroja, ka, ja Sudraba ir minēta tā dēvētajās «Rīdzenes sarunās» kā iespējamā Ministru prezidenta kandidāte, «par ko lēmumu pieņēmis Kremlis, tad tas ir ārkārtīgi cinisks gadījums, kad sabiedrības kopējās sajūtas tiek ignorētas un notiek mēģinājums sagraut uzticību parlamentārās izmeklēšanas komisijai kā tādai».

Sudrabas ievēlēšana komisijā Smiltēna ieskatā ir līdzvērtīga tam, ko mēģinot darīt citi «Rīdzenes sarunās» minētie varoņi - līdz pamatam degradēt situāciju un nepieciešamību to izvērtēt.

«Ievēlot Sudrabu, tiek vienkārši iedota ciniska atbilde sabiedrībai, un tas sabiedrību satracina. Tā ir ļoti tuvredzīga rīcība no tiem deputātiem, kas neatbalstīja Sudrabas kandidatūras atelšanu no komisijas sastāva, bet Saeimas vēlēšanas būs jau drīz,» pauda Smiltēns.

Politiķa ieskatā Vējoņa rīcība ir pareiza. Smiltēns uzskata, ka šī ir «īstā metode, kā iet uz priekšu». «Prezidentam kā arbitram, stāvot pāri partijām, partijas jāspiež rīkoties sabiedrības interesēs,» norādīja Smiltēns.

«Sabiedrība ir ievēlējusi Saeimu, pilnvarojot rīkoties savās interesēs. Tagad Parlamenta vairākums nerīkojas sabiedrības interesēs - noskaidrot, kas īsti notika. Te, protams, redzam mēģinājumus ar spēku iebalsot savus cilvēkus [parlamentārās izmeklēšanas komisijā], bet tas ir pretēji veselajam saprātam. Prezidentam ir jāizdara spiediens,» pārliecināts Smiltēns.

Kā ziņots, Vējonis aicinājis Saeimu izvērtēt Sudrabas atbilstību «Rīdzenes sarunu» parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas amatam, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

«Lai komisija varētu īstenot tai uzticētos uzdevumus un sasniegt rezultātu, visiem tās locekļiem nepieciešama laba reputācija un jābauda sabiedrības atbalsts. Nedrīkst pastāvēt šaubas par komisijas locekļu iespējamu ieinteresētību vai citi apstākļi, kas var radīt šķēršļus kvalitatīvam un efektīvam komisijas darbam,» uzsver Vējonis.

Jau ziņots, ka par «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju vakar tika ievēlēta Sudraba.

Lemjot par komisijas sastāvu, Saeimas sēdē bija plašas debates par Sudrabas kandidatūru. Ņemot vērā, ka viņa ir minēta tā dēvētajās «oligarhu sarunās», nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK un «Vienotības» deputāti iebilda pret viņas apstiprināšanu parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu