Asociācija: VM plānos centralizēti iepirkt zāles onkoloģijas pacientiem saskatāmi būtiski riski

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministrijas (VM) iecerē iepirkt centralizēti parenterāli ievadāmās ķīmijterapijas zāles, kuru iegāde apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, saskatāmi būtiski riski, liecina Latvijas Onkologu asociācijas vēstule ministrijai.

Kā aģentūrai LETA teica asociācijas vadītājs Jānis Eglītis, organizējot šādus iepirkumus būtiski ņemt vērā dažādus riskus, lai nerastos situācija, ka pacienti paliek bez ārstēšanas, jo nav medikamentu.

Asociācijas vēstulē VM teikts, ka iepirkumu normatīvi Latvijā izveidoti tā, ka jebkuram iepirkuma dalībniekam ir tiesības apstrīdēt iepirkuma komisijas pieņemtos lēmumus, tādējādi pastāv risks onkoloģijas pacientiem palikt bez nepieciešamajiem medikamentiem, ja kāds no organizētajiem iepirkumiem tiktu ierauts laikietilpīgā tiesvedībā un pārsūdzībā. «Onkoloģijas pacientiem medikamenti ir vitāli svarīgi uzreiz pie slimības diagnosticēšanas. Viņi nevar gaidīt, kad tiks atrisināts kāds juridisks strīds par medikamentu iepirkumu,» tiek uzsvērts vēstulē.

Tāpat Eglītis norādīja, ka, lai samazinātu korupcijas riskus, būtu svarīgi noteikt, ka zāļu iepirkšanai paredzēto naudu nedrīkst tērēt nekam citam, un medikamentiem pieejamajam finansējumam būtu jābūt zināmam laikus, turklāt tam ar katru gadu būtu jāpalielinās, ņemot vērā, ka arī onkoloģisko pacientu skaits ik gadu pieaug. Arī tiem pacientiem, kas izārstēti, slimība var atgriezties, piebilda Eglītis.

Viņš sacīja, ka medikamentu iepirkšanai būtu jānotiek centralizēti, turklāt šādu sistēmu vajadzēja ieviest jau pirms vairākiem gadiem, tomēr daudz loģiskāk būtu, ja medikamentu iepirkšanu organizētu nevis katra lielā slimnīca, bet Nacionālais veselības dienests (NVD) vai pati VM.

Arī vēstulē ministrijai pausts, ka iepirkuma organizēšana ārstniecības iestādēm un to medicīniskajam personālam palielinās administratīvo slogu.

Asociācija ministriju aicinājusi atstāt spēkā esošo sistēmu vai arī organizēt centralizētu tenderi, apkopojot visām slimnīcām nepieciešamos medikamentu daudzumu un vienojoties ar zāļu ražotājiem par izdevīgajām cenām un finansēšanas risinājumiem.

Jau ziņots, ka, sākot ar 2018.gada 1.janvāri, parenterāli ievadāmās ķīmijterapijas zāles, kuru iegāde apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, varētu tikt iepirktas centralizēti, liecina Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie VM grozījumi Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā.

Kā norāda VM, patlaban valsts kompensējamo zāļu sarakstā iekļautas parenterāli ievadāmās ķīmijterapijas zāles onkoloģisko saslimšanu ārstēšanai. Zāles iekļautas ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu kompensācijas sarakstā, tāpēc to izsniegšanu nodrošina aptieka, tomēr šīs zāles pacientam ievadāmas tikai stacionāra vai dienas stacionārā apstākļos attiecībā ārsta-speciālista uzraudzībā.

Ministrija uzskata, - tā kā zāles pacients pats iegādājas aptiekā un tad dodas uz ārstniecības iestādi zāļu ievadei, pastāv risks, ka zāļu neatbilstošas uzglabāšanas dēļ posmā starp iegādi aptiekā un ievadīšanu stacionārā vai dienas stacionārā, varētu tikt izmainīta zāļu efektivitāte un lietošanas drošība. Turklāt ir gadījumi, kad pacientam nemaz nav nepieciešams viss iegādātais zāļu daudzums, taču aptieka parenterāli ievadāmās ķīmijterapijas zāles var izsniegt tikai tādā daudzumā un apjomā, kāds ir zāļu primārais iepakojums, skaidro VM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu