Keris: VM un darba devēji cenšas apgrūtināt Veselības finansēšanas likumprojekta virzību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Veselības ministrijas (VM) un darba devēju priekšlikumos parādījušās lietas, kas nevajadzīgi apgrūtinās Veselības finansēšanas likumprojekta virzību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» pauda Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

Keris teica, ka daudz izšķirs šonedēļ gaidāmās Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdes rezultāts, jo uz to tiek virzīti divi priekšlikumi. Proti, viens ir LVSADA aicinājums konsekventi pildīt iepriekšējās vienošanās un panākt rezultātu, bet otrs ir priekšlikums, ko, kā izskatoties, VM virza kopā ar darba devējiem. Tajā esot parādījušās lietas, kas nevajadzīgi apgrūtinās likumprojekta virzību.

Jautāts, vai arodbiedrība būtu gatava kādam kompromisam, Keris uzsvēra, ka tā jau ir atkāpusies no prasības gan par 5% no iekšzemes kopprodukta, gan par 14% no kopējiem valdības izdevumiem atvēlēšanu veselības nozarei. «Ja reiz ir panākta vienošanās un šī vienošanās ir, tad tā ir jāpilda,» teica Keris.

«Tiklīdz likumprojekta teksts kļūst masīvs, palielinās risks, ka tas nevarēs ātri virzīties,» bažas pauda Keris.

LETA jau ziņoja, ka veselības aprūpes nozares finansēšanai varētu veidot divus atsevišķus likumprojektus, aģentūrai LETA iepriekš sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

17.augusta NTSP Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē izskanēja divi piedāvājumi, proti, veselības nozarei veidot divus atsevišķus likumprojektus - vienu, kurā tiek noteikts finansējuma palielinājums nozarei nākamajiem gadiem un mediķu atalgojuma paaugstināšanās, bet otru ar veselības apdrošināšanas sistēmas tehnisko pusi. Otrs variants būtu saglabāt viena likuma principu.

Kā sacīja Šneiders, šādu iniciatīvu izteikusi LVSADA, lai veidotu Veselības aprūpes finansēšanas likumu īsu, bez veselības apdrošināšanas kārtības. Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta viena likuma izveidi.

Veselības apakšpadome vienojās, ka šis jautājums tiks skatīts šonedēļ NTSP sēdē, kur arī tiks izlemts par tālāko likuma vai likumu virzību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu