Sudraba: «Oligarhu lietas» izmeklētāji strādāja maksimāli atbildīgi, taču negatīva ietekme bija informācijas noplūdei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tā dēvētās oligarhu lietas izmeklētāji, kas aizvien strādā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), savu darbu veikuši maksimāli atbildīgi, taču būtiski negatīva ietekme bija informācijas noplūdei izmeklēšanas gaitā, šādus secinājumus pēc vizītes KNAB izdarījusi «Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL).

(Pievienota 5.-6.rindkopa.)

Sudraba aģentūrai LETA sacīja, ka komisija šodien slēgtā sēdē KNAB pārrunāja izmeklēšanas veikšanas procesu, lai noskaidrotu izmeklētāju viedokli par padarīto. Viņa esot pārliecinājusies, ka «oligarhu lietas» izmeklētāji, kas aizvien strādā birojā, «absolūti godprātīgi un atbildīgi» paveikuši maksimālo, ko varēja izdarīt.

Politiķe piebilda, ka komisijai pagaidām nav bijusi iespēja uzklausīt un sniegt vērtējumu par tiem ar attiecīgo kriminālprocesu saistītajiem izmeklētājiem, kas pašlaik vairs nestrādā KNAB.

Informācijas noplūde gan pirms kriminālprocesa sākšanas, gan izmeklēšanas gaitā būtiski negatīvi ietekmēja iegūstamo pierādījumu kvalitāti, norādīja Sudraba. Viņa piebilda, ka tā kā šodienas sēde bija slēgta, par tajā spriesto lielākoties var sniegt konceptuālus secinājumus.

Lai gan nekad nevar izslēgt cilvēcisko faktoru, taču pašlaik KNAB ir izdarījis maksimāli iespējamo, lai izmeklēšanas dati nenoplūstu, teica Sudraba. Vēl lielāka drošība informācijai tiks nodrošināta, kad KNAB pārcelsies uz jauno ēku Citadeles ielā 1, kura būs atbilstoši aprīkota un nodrošinās augstākas drošības garantijas, uzsvēra deputāte.

No Satversmes aizsardzības biroja (SAB) saņemtajā atbildē uz jautājumu par iespēju ar operatīvās lietas materiāliem iepazīties, parakstot atbilstošus saistību rakstus, norādīts, ka, lai iepazītos ar šo informāciju, deputātiem ir nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, pavēstīja Sudraba. Tam par iemeslu ir fakts, ka jūnijā parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti atbilstoši Saeimas pārstāvju klasifikatoram iekļauti grupā, kurai nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, skaidroja komisijas vadītāja.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija vēl nav ķērusies pie sīkākas izvērtēšanas jautājumam par veiktajām operatīvajām darbībām, jo tam ir nepieciešama pielaide valsts noslēpumam. SAB vēl nav sniedzis atbildes uz to komisijas deputātu lūgumiem, kuri prasījuši šādas pielaides piešķiršanu, skaidroja deputāte.

Kā ziņots, Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu