Čakša nevēlas veselības finansēšanu dalīt divos likumos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministre Anda Čakša pārstāv viena veselības aprūpes finansēšanas likuma ideju, tomēr saprot Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) bažas par likuma virzību.

Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē ceturtdien, 24.augustā, balsošanai tiks piedāvāti divi varianti, viens no tiem - veselības finansēšanu un apdrošināšanu dalīt divos likumprojektos. Kā sacīja Čakša, viņa atbalsta likumprojektu, ko izstrādājusi Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar sociālajiem partneriem.

Tajā pašā laikā ministre saprot mediķu bažas par to, ka likums varētu aizkavēties, līdz ar to neradot drošības sajūtu, ka veselības nozarei paredzētais finansējums 2020.gadā sasniegs 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tomēr Čakša norādīja, ka sistēma, ko patlaban veido VM arī caur Veselības aprūpes finansēšanas likumu, ir veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas sasaiste ar nodokļu nomaksu, kas bijis nozīmīgs sociālo partneru uzstādījums, kā arī kompromiss no VM puses. «Labs pakalpojums var būt tad, ja ir pienācīga nomaksāto nodokļu masa,» skaidroja ministre, vienlaikus piebilstot, ka šā iemesla dēļ būtu vēlams abas sadaļas virzīt vienā likumprojektā.

Čakša norādīja, ka svarīgi panākt kompromisu, lai mediķiem nebūtu bažu par to, ka likums «kaut kur iestrēgs». «Mums jāatrisina daudz jautājumu - lai likums ir kvalitatīvs, saprotams, kā arī nekavējas un rada pārliecību ārstniecības personām, ka viss notiks tā, kā solīts. Vienlaikus jārisina jautājums par sasaisti ar nodokļu nomaksu,» teica ministre.

Jau ziņots, ka LVSADA un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) kopīgiem spēkiem cīnīsies par solītajām garantijām veselības aprūpes nozarei.

Kā nedēļas sākumā žurnālistiem teica LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris, ceturtdien NTSP sēdē abas organizācijas kopīgi iestāsies par to, lai tiktu pildīts NTSP 29.jūnija lēmums, proti, lai tiktu steidzamības kārtā apstiprināts un pieņemts likumprojekts par veselības aprūpes finansēšanu, kurā ir skaidras garantijas par nozarei un mediķu atalgojuma palielināšanai paredzēto finansējuma pieaugumu.

Keris pauda, ka viss LVSADA likumprojekta versijā norādītais ir ļoti nepieciešams, bet līdz šim neesot ticis darīts. Tāpat arodbiedrība domās arī par iespējamajiem protestiem, ja solījumi netiks pildīti.

LETA jau ziņoja, ka 17.augusta NTSP Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē izskanēja divi piedāvājumi, proti, veselības nozarei veidot divus atsevišķus likumprojektus - vienu, kurā tiek noteikts finansējuma palielinājums nozarei nākamajiem gadiem un mediķu atalgojuma paaugstināšanās, bet otru ar veselības apdrošināšanas sistēmas tehnisko pusi. Otrs variants būtu saglabāt viena likuma principu.

Kā sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, šādu iniciatīvu izteikusi LVSADA, lai veidotu Veselības aprūpes finansēšanas likumu īsu, bez veselības apdrošināšanas kārtības. Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta viena likuma izveidi.

Veselības apakšpadome vienojās, ka šis jautājums tiks skatīts ceturtdien NTSP sēdē, kur arī tiks izlemts par tālāko likuma vai likumu virzību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu