Urbanovičs: Latviešiem vajag vairāk pašcieņas (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latviešiem vajag vairāk pašcieņas, jo tikai tad varēsim prasīt cieņu arī no citiem, intervijā laikrakstam «Neatkarīgā Rīta Avīze» (NRA) apgalvo partijas «Saskaņa» Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Viņš atgādina, kā Latvija gatavojās pusgadu ilgajai prezidentūrai Eiropas Savienībā, iztērējot šim nolūkam gandrīz 100 miljonus eiro. «Lai tikai par mums nepadomā, ka mēs nabagi. Tas ir briesmīgi. Es to bieži redzu laukos, kad aizbraucu uz kādām bērēm. Kāzas jau tagad ir retāk. Cilvēki saliek uz galdiem pēdējo, vēl paņem ātro kredītu, ja nepietiek naudas cepumiem. Lai tikai ciemiņiem būtu labi.»

Saeimas opozīcijas politiķis domā, ka šāda rīcība ir aplama. «Pašcieņu vajag vairāk, pašcieņu pret sevi. Ja cienīsim sevi, varēsim prasīt cieņu arī no varnešiem. Latviešiem jākļūst egoistiskākiem. Nekam neder, ja atdodam pēdējo kreklu, bet paši paliekam ar pliku dibenu.»

Lai arī Urbanovičs intervijā laikrakstam vairākkārt atzīst, ka Austrumu kaimiņš, Krievija, ir «ar smagu raksturu», viņš pauž pārliecību, ka pret to ieviestās sankcijas nenes un nevar nest cerēto efektu. «Krievija nav palikusi miermīlīgāka no tā, ka tai virsū uzgāztas sankcijas,» uzsver politiķis.

«Saskaņa» Saeimas frakcijas vadītājs arī norāda, ka ārvalstu investori baidās ieguldīt Latvijā, jo valdošā vara nemitīgi uztur pārspīlētas bažas par to, ka Krievijas dēļ šeit nav droši. «Es neskatos uz kaimiņu nekritiski, es adekvāti skatos. Tikai jautājums, kam tas palīdz, ja turpinām skatīties uz to hipertrofēti. (..) Lai militāristi gatavojas karam, viņiem tāds darbs, bet visu sabiedrību turēt baiļu tvanā ir noziedzīgi,» pauž Urbanovičs.

Intervijā NRA politiķis norāda, ka katrai valstij ir jārūpējas par attiecībām ar saviem kaimiņiem. «Ja Latvija atrodas blakus Krievijai, tad mūsu labklājība ir atkarīga no tā, kur atrodamies, un ir svarīgas labas attiecības ar Krieviju. Šīm attiecībām jābūt labākām, nekā tās ir citām valstīm. Ne Krievijas dēļ. Bet mūsu pašu dēļ.» Šajā kontekstā Urbanovičs uzteic Zaļo un zemnieku savienības ministrus, kuri nebaidās no sarunu vešanas ar Krievijas pārstāvjiem.

Kopumā gan politiķis brīdina, ka Latviju tuvākajos sagaida drūmi laiki. «Izskatās, ka tuvākajās desmitgadēs nodzīvosimies vēl zemāk, nekā esam pašlaik. Nodzīvosimies tik tālu, ka valstī radušos cilvēku trūkumu, tukšumu aizpildīs citi - svešie. Un tie nebūs piespiedu kārtā uz Latviju atvestie mori un mauri. Nē, tie būs tādi pat bālģīmji kā mēs - ukraiņi, moldāvi, baltkrievi, krievi. Lai kas viņi būtu, viņi būs svešie. Viņiem taču nebūs šeit kādas kapu kopiņas, ko kopt.»

Runājot par «Saskaņas» nākotni, Urbanovičs prognozē, ka arī nākamajā Saeimā partija strādās opozīcijā, vienalga cik mandātus tā būs ieguvusi. Tomēr politiķim par to neesot diža iemesla bēdāties.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu