Kaminskis: LPS ar savu līdzšinējo darbību ir pierādījusi, ka ir nopietna pašvaldību interešu aizstāve

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ar savu līdzšinējo darbību ir pierādījusi, ka ir nopietna valdības sarunu partnere un pašvaldību interešu aizstāve, norāda jaunievēlētais LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Pirmais uzdevums, kas ir nekavējoties jārisina jaunajā amatā, ir sarunas ar Finanšu ministriju par nākamā gada valsts budžetu. «Šis darbs jau ir sācies, tas jāturpina. Līdz ar manu ievēlēšanu LPS darbībā nekas netiek «nogriezts», ir jāturpina iesāktie darbi,» norāda Kaminskis.

Nesen Alūksnē notikušajā LPS 28.kongresā tika pieņemta rezolūcija «Par nodokļu reformas negatīvās ietekmes kompensāciju pašvaldībām», kas ir pašvaldību dotais pilnvarojums LPS vadībai. Tā nosaka, ka LPS atbalsta nodokļu reformu tikai ar nosacījumu, ka likumu «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» un «Par budžeta un finanšu vadību» grozījumos tiek paredzēts, ka pašvaldību kopējie ienākumi no nodokļiem nav mazāki par 19,6% no valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumiem, kas panākams, prioritāri ceļot iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu pašvaldībām. Kompensācijas mehānismam, kas kļūs par jaunās finanšu izlīdzināšanas pamatu, pirmkārt, jāsedz pašvaldību neiegūtie ieņēmumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu, par iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem vai atbrīvojumiem no šī nodokļa attiecībā pret pašvaldības teritorijas iedzīvotājiem.

«Tas nav svarīgi tikai pašvaldībām, tas ir svarīgi arī valstij kopumā un tās iedzīvotājiem. Es ceru, ka LPS sarunās ar valdību izdosies par to vienoties,» uzsver Kaminskis.

Pašreiz likums nosaka, ka LPS ir organizācija, kura sarunās ar valdību pārstāv pašvaldību intereses. Ja visas pašvaldību grupas var vienoties par kopīgu viedokli, tad gan pašvaldības, gan iedzīvotāji no tā iegūst lielāku stabilitāti. «Ja LPS nebūtu, valdība pašvaldību viedokli varētu vispār neņemt vērā. Es savā runā kongresā uzsvēru, ka nevajag kautrēties no dažādiem viedokļiem, jo pašvaldības ir ļoti dažādas, tāpēc tām var būt atšķirīgi viedokļi konkrētos jautājumos,» uzsver LPS priekšsēdis. Kaminskis sola, ka centīsies, lai LPS konstruktīvāk strādā ar ministrijām un valdību kopumā, lai sarunās ātrāk varētu nonākt pie kopsaucēja, negaidot kongresu un rezolūciju pieņemšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu