Lembergs noliedz spiediena izdarīšanu, lai atjaunotu kriminālprocesu pret Jurašu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Juris Jurašs (JKP).
Juris Jurašs (JKP). Foto: Edijs Pālens/LETA

Ventspils mērs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij») noraida Korupcijas un novēršanas apkarošanas biroja (KNAB) operatīvo izstrāžu nodaļas bijušā vadītāja Jura Juraša pausto pieļāvumu, ka Lembergs varētu būt izdarījis spiedienu uz Ģenerālprokuratūru, lai panāktu kriminālprocesa par valsts noslēpuma izpaušanu atjaunošanu pret Jurašu. Kā šodien preses konferencē apgalvoja Lembergs, viņš pat īsti nezinot, kas tas ir par kriminālprocesu.

«Jurašam jau vajag kaut kur savas bultas novirzīt, un pirmais, kas ienāk prātā, ir Lembergs. Atklāti sakot, es pat nezinu, kas tas par kriminālprocesu,» sacīja Ventspils mērs.

«Ja kāds paziņo, ka man ir kādas īpašas attiecības ar Ģenerālprokuratūru, tad jau man Rīgas apgabaltiesā apsūdzība būtu nevis mainīta divas reizes tagad, pēc astoņu gadu tiesāšanas, bet gan būtu vispār atcelta. Man jau ar to jāsāk!» ironizēja Lembergs. «Kas man vairāk interesē – Aivars Lembergs vai Jurašs? Kam priekšroka? Es saku, ka Aivaram Lembergam! Jurašs iedomājas, ka es dodu priekšroku viņam, bet viņš kļūdās. Man par viņu ir pilnīgi vienalga.»

«Otrkārt, Jurašam zeme deg zem kājām,» turpināja Lembergs. Pēc Ventspils mēra domām, tieši Jurašs esot atbildīgs par tā dēvēto oligargu sarunu ierakstu noplūdi no KNAB.

«Protams, man nav tādu pierādījumu, bet ne jau velti uz KNAB pieprasījumu [žurnālam] «Ir», lai viņi iedod izejas materiālu, lai varētu noskaidrot ierakstu autentiskumu, viņi atteicās to darīt. Loģiski, jo, ja viņi to iedos, tad uzreiz pieķers to, kas ir iznesis. Mans viedoklis ir, kas tas neapšaubāmi ir Jurašs,» sacīja Lembergs.

«Jurašs ir liels muldētājs un blefotājs,» turpināja Ventspils mērs, komentējot Juraša iepriekš publiski pausto, ka viņam pazīstams cilvēks piedāvājis kukuli, lai bijušā Valsts AS «Latvijas Dzelzceļš» (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Kā norādīja Lembergs, Jurašs bija KNAB operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs, nevis izmeklētājs, un viņa kompetencē nebija nedz celt vai grozīt apsūdzību, nedz nosūtīt to prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

«Apsūdzību ceļ nevis kāds KNAB darbinieks, bet gan prokurors – pilnīgi cita iestāde! Bezjēdzīgi dot kaut santīmu Jurašam. Ja dod, tad prokuroram, jo viņš ceļ apsūdzību un arī var mainīt apsūdzības kvalifikāciju,» ar ironiju piebilda Lembergs.

Kā ziņots, bijusī KNAB amatpersona Jurašs (JKP) neizslēdz, ka Lembergs izdarījis spiedienu uz ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, lai panāktu kriminālprocesa atjaunošanu par valsts noslēpuma izpaušanu pret Jurašu.

Pēc Juraša domām, virsprokurora Modra Aldera lēmums par izmeklēšanas atjaunošanu pēc vairāk nekā diviem mēnešiem nav tipiska situācija un ir absurds. «Tas nav nekas cits, kā izdarīt psiholoģisku spiedienu un mēģināt mest aizdomu ēnu uz mani kā politiķi un manis pārstāvēto partiju, kura šobrīd bauda lielu sabiedrības uzticību. Neizslēdzu, ka uz prokuratūru šādu spiedienu izdarījuši tā sauktie oligarhi, tostarp, smagos noziegumos apsūdzētais un tiesājamais Ventspils mērs Aivars Lembergs,» aģentūrai LETA norādīja Jurašs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu