NATO centra vadītājs: «Zapad 2017» mērķis iebiedēt ir panākts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Krievija ar militārajām mācībām «Zapad 2017» vēlējās iebiedēt Baltijas valstis un to sabiedrotos, tādējādi demonstrējot savu varenību un spēku, kas zināmā mērā ir arī panākts, otrdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Sārts atzina, ka Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības «Zapad 2017» apjoma ziņā ir lielākās Eiropā, turklāt tās pēc satura nav vērstas uz aizsardzību, bet gan uz uzbrukumu.

«Protams, tas rada aizdomas un bažas, bet es negribētu ar tām pārspīlēt un teikt, ka tas ir sava veida drauds par militāru akciju pret Baltijas valstīm, kas nav iespējams, jo tas būtu uzbrukums NATO, kas noteikti ir daudz spēcīgāka nekā Krievija,» sacīja Sārts.

Taču Sārts piebilda, ka Krievija ar šīm mācībām vēlas iebiedēt Baltijas valstis un to sabiedrotos, tādējādi sakot - «nedariet tā, kā mums nepatīk», un zināmā mērā Krievija savu mērķi esot panākusi.

Jau ziņots, ka, tuvojoties šīm mācībām, ASV pastiprinājušas Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju, atsūtot uz Lietuvas Bruņoto spēku aviācijas bāzi Šauļos septiņus iznīcinātājus «F-15C Eagle». Pēdējo divu gadu laikā Lietuvā vienlaikus bijuši dislocēti četri sabiedroto iznīcinātāji.

Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Polijā šobrīd arī dislocēti NATO starptautiskie bataljoni. Katrā no tiem ir aptuveni tūkstotis karavīru no dažādām alianses valstīm.

Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību «Zapad» aktīvā fāze norisināsies no 14.septembra līdz 20.septembrim.

Maskava un Minska apgalvo, ka šīm mācībām būs tikai aizsardzības raksturs, bet, kā piektdien norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs, «aizsardzībai var sekot pretuzbrukums un uzbrukuma inscenējums».

Satraukumu par mācībām paudušas Baltijas valstis, Ukraina un NATO. Piemēram, Lietuvas izlūkdienesti šīs mācības vērtējuši kā vienu no šā gada lielākajiem apdraudējumiem nacionālajai drošībai, atgādinot, ka iepriekš, 2009. un 2013. gadā, Krievija tajās faktiski slīpējusi iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu