Lembergs: NA neizpildāmo nosacījumu izvirzīšana drīzāk izskatās pēc plāniem aiziet no valdības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) vēlme, lai demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamgad tiktu novirzīti 85 miljoni eiro, lai gan fiskālā telpa nākamgad kopumā ir tikai aptuveni 80 miljoni eiro, ir neizpildāms nosacījums un drīzāk izskatās pēc plāniem aiziet no valdības, šodien preses konferencē pieļāva partijas «Latvijai un Ventspilij» vadītājs, Ventspils mērs smagos noziegumos apsūdzētais Aivars Lembergs.

«Tad, kad skatīja jautājumu par nodokļa atlaides par apgādājamo palielināšanu, es personīgi aicināju, ka nevajag steigties ar milzīgiem cipariem, jo tautsaimniecības un budžeta vajadzības ir ļoti lielas un plašas, un tas viss ir jābalansē. Teicu, ka labāk cilvēkam dot iespēju ar makšķeri noķert zivi, nekā jau uzceptu zivi pasniegt galdā, un ka nevajag tik ļoti strauji to visu palielināt,» klāstīja Lembergs.

«Kad valdībā skatīja jautājumu par budžetu, tad nacionālās apvienības ministri jau neizvirzīja kādas īpašas demogrāfijas [pasākumu] prasības, bet tagad, kad jāiet uz pēdējo valdības sēdi, pēkšņi ievajagas 85 miljonus, labi zinot, ka [..] fiskālās telpas ierobežojums ir 80 miljoni. Ja kopējā summa ko var atļauties visiem, ir 80 miljoni, bet vieniem vajag 85 miljonus, nu tad ko jūs tur varat izdarīt?» retoriski vaicāja Lembergs.

«Parasti jau izvirza neizpildāmus nosacījumus vienā gadījumā - [..] ja plāno aiziet no valdības. Lai aizietu no valdības, vajag, lai labi izskatās - aiziet no valdības tāpēc, ka prasīja lielu papildu maksājumu par trešo bērnu,» nacionālās apvienības rīcības iespējamos motīvus analizēja Lembergs.

Rezumējot gan Ventspils mērs pauda cerību, ka koalīcijai šajā jautājumā izdosies vienoties: «Gan jau izairēsies, es tā domāju, jo, beigu beigās, gads jau tikai palicis [līdz Saeimas vēlēšanām].»

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā koalīcijas partneri vēl nespēja vienoties par nākamā gada budžetu, jo nacionālā apvienība demogrāfijas jautājumu risināšanai prasīja ap 85 miljoniem eiro. Tomēr fiskālā telpa nākamgad kopumā ir aptuveni 80 miljoni eiro. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pauda, ka demogrāfijas pasākumiem varētu novirzīt 12 miljonus eiro. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda, ka šo piedāvājumu nevarot uzskatīt par nopietnu. Valdošā koalīcija par nākamā gada budžeta jautājumiem plāno vienoties līdz nedēļas beigām, vakar pēc koalīcija partneru sanāksmes sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu