Militārās mācības «Zapad 2017» Krieviju starptautiski var vēl vairāk izolēt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Organizējot militārās mācības «Zapad 2017», Krievija sevi vēl vairāk izolē no starptautiskās aprites, neļaujot mazināt spriedzi, kāda izveidojusies starp Krieviju un Rietumvalstīm, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V). Viņš ir pārliecināts, ka «Zapad 2017» var kāpināt spriedzi arī pašā Krievijā, līdz ar to tuvākās nedēļas izšķirs, vai plaisa starp Krieviju un pārējo pasauli tikai pieaugs.

«Krievija, protams, var mēģināt pierādīt, ka tai var uzticēties un mācības nav paredzētas, lai uzbruktu vai okupētu kādu kaimiņvalsti. Tomēr mācību agresīvais raksturs raisa bažas, ka Krievijas retorika diemžēl kārtējo reizi nesakrīt ar tās patiesajiem nodomiem,» domā Pabriks.

Pēc viņa domām, mācību kontekstā būtiski ir ņemt vērā arī politiskās aktualitātes citviet, piemēram, Vācijā septembra beigās, neilgi pēc «Zapad 2017», notiks Bundestāga vēlēšanas. Ja Krievija demonstrēs agresora iezīmes, Vācijā var pastiprināties «antikremlisks» noskaņojums, kas atstās negatīvu ietekmi uz abu valstu politiskajām un ekonomiskajām attiecībām. Līdz ar to, mēģinot psiholoģiski iebiedēt kaimiņvalstis un Eiropu, Krievija lielāko kaitējumu nodara pati sev, domā Pabriks.

Eiroparlamentārietis skaidro, ka pašā Krievijā tikmēr pieaug propaganda par Rietumiem kā ārējo ienaidnieku. Kāpinot šo noskaņojumu, Krievija bīstami palielina iekšējo pieprasījumu uzturēt kareivīgas attiecības arī turpmāk.

«Tādā veidā Kremlis sevi iedzen vēl tālākā izolācijas stūrī bez lielām manevra iespējām no šīs pozīcijas atkāpties. Šādas politikas sekas palielina iespēju Krievijai līdzināties Ziemeļkorejai, kura dzīvo izolācijā un militāri šantažē savus kaimiņus, un es neticu, ka tas ir tas, ko Krievijas sabiedrība vēlas,» ir pārliecināts deputāts.

Jau ziņots, ka Vācija piektdien Maskavai pieprasīja atklātību par nākamnedēļ paredzētajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām «Zapad 2017».

Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību «Zapad 2017» aktīvā fāze norisināsies no 14.septembra līdz 20.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu