Ģenerālis: Krievija mācības «Zapad» izmantos, lai demonstrētu savas militārās spējas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Šonedēļ gaidāmās Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības «Zapad 2017» Kremlis izmantos, lai demonstrētu savas militārās spējas, kā arī, lai pārbaudītu jaunu aprīkojumu, pirmdien Rīgā žurnālistiem sacīja Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks (Deputy Supreme Allied Commander Europe, DSACEUR) ģenerālis sers Džeimss Everards (James Everard).

Tajā pašā laikā tūlītēji militāri draudi Krievijas darbībās nav saskatāmi, teica ģenerālis.

Everards Latvijā ieradies lai apmeklētu NATO vingrinājumu «Steadfast Pyramid 2017» un «Steadfast Pinnacle 2017» un tiktos ar aizsardzības nozares vadību. Pirmdien notikušajā preses konferencē viņš atzina, ka šobrīd NATO saskaras ar bezprecendenta drošības riskiem. Tādēļ ir svarīgas šādas mācības – kurās piedalās NATO augstākā līmeņa komandieri – lai varētu sniegt atbildes uz dažādiem jaunajiem izaicinājumiem.

«Mūsu darbība skaidri apliecina nopietnu apņēmību saglabāt drošību [Baltijas] reģionā. Mūsu mērķis ir turpināt šādu politiku ilgtermiņā un mēs ļoti uzmanīgi sekojam līdzi [Krievijas militārajām] mācībām, uzturot augstu situācijas izpratni. Īpaši ņemot vērā mācību potenciālo mērogu un necaurredzamību,» stāstīja ģenerālis.

Komentējot «Zapad 2017» mācības, Everards atzina, ka gan Krievijai, gan Baltkrievijai ir visas tiesības tādas rīkot, taču Kremlim ir nepieciešams ievērot starptautisko praksi, nodrošinot pilnīgu militāro mācību caurredzamību. Ģenerālis pastāstīja, ka šobrīd Krievija vienā kara apgabalā ir konsolidējusi ievērojamus spēkus, kas satrauc cilvēkus.

«Esmu pārliecināts, ka Krievija izmantots mācības, lai sūtītu politisku vēstījumu, izmēģinātu jaunu militāro tehniku un aprīkojumu. Tomēr NATO tūlītējus militārus draudus neredz,» uzsvēra Everards.

Viņš arī noraidīja pieļāvumu, ka arī NATO būtu jārīko lielas militārās mācības, uzsverot, ka treniņi ir neieciešami nevis kaimiņu baidīšanai, bet gan savu spēju attīstīšanai. «NATO šoruden rīko vairākas vērienīgas mācības, taču tās nav sacensības. Protams, jūs redzēsiet daudz vienotāku pieeju mācībām, taču mēs to neuzskatām kā sacensību,» norādīja ģenerālis.

Vaicāts, kādu vēstījumu Krievija vēlas sūtīt, rīkojot šādas mācības, Everards skaidroja, ka Maskava plāno demonstrēt, ka tās rīcībā ir modernizēta un uzlabot armija. «[Krievijas Rietumu kara apgabalā] ir atjaunota 1. Gvardes tanku armija. Mēs nedomājam, ka tas ir netīšām. Tā bija vienība, kas tika veidota uzbrukumam, piedalījās kaujās Staļingradā, Kurskā un Berlīnē. Tagad [2015. gadā] tā tika atjaunota un ir modernizēta. Tas ir vēstījums – Krievija ir spēcīga un spējīga,» atzina Everards.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību «Zapad» aktīvā fāze norisināsies no 14.septembra līdz 20.septembrim. Baltijas valstīs ir bažas, ka Krievija mācības var izmantot agresīviem nolūkiem.

Šonedēļ Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā norisināsies NATO vingrinājums «Steadfast Pyramid 2017» un «Steadfast Pinnacle 2017», kurā plāno piedalīties vairāk nekā 40 vecākie un augstākie virsnieki no NATO dalībvalstīm, kā arī partnervalstīm Somijas uz Zviedrijas. Mācību «Steadfast Pyramid» un «Steadfast Pinnacle» mērķis ir pilnveidot augstākā līmeņa virsnieku un komandieru spējas plānot un vadīt apvienotās operācijas.

Sabiedroto spēku augstākā virspavēlniecība Eiropā (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) ir Sabiedroto operāciju pavēlniecības stratēģiskā līmeņa štābs, kas atrodas Monsā, Beļģijā un tā atbildībā ir alianses militāro operāciju plānošana un izpilde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu