Prezidenta iniciatīva par nepilsoņu bērniem turpina raisīt domstarpības valdošajā koalīcijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīva vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem turpina raisīt domstarpības starp valdošās koalīcijas partneriem.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Tomēr «Vienotības» Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju «Kustība Par!», atbalsta Vējoņa iniciatīvu, bet Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošā Latvijas Zaļā partija vēl lems par šo jautājumu.

«Vienotība» frakcijas sēdē šodien pārrunāja šo jautājumu, tomēr lēmumu nepieņēma, aģentūrai LETA sacīja «Kustības Par!» valdes loceklis, «Vienotības» frakcijas deputāts Ints Dālderis. Viņš norādīja, ka diskusijas turpināsies nākamnedēļ, tomēr prezidenta priekšlikuma būtība ir atbalstāma, piebilda Dālderis.

Tavars aģentūrai LETA sacīja, ka LZP šajā jautājumā vēl nav pieņēmusi lēmumu un ka tas var būt dažāds - atbalstīt vai neatbalstīt Vējoņa iniciatīvu, vai arī nolemt par šo jautājumu sākt diskutēt ar visiem politiskajiem spēkiem. Vaicāts, vai tad, ja partijas deputāti atbalstītu šo iniciatīvu, tiktu pārkāpts koalīcijas līgums, LZP valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka tā ir absurda situācija, ja atbalsts labai iniciatīvai un Valsts prezidentam ir koalīcijas līguma pārkāpums. Tas ir jautājums, vai laba iniciatīva jāliek augstāk par koalīcijas līgumu, norādīja politiķis.

«No 50 līdz 60 pilsoņiem-zīdaiņiem, kuriem dzimtene ir Latvija, nevajag baidīties,» uzsvēra Tavars, norādot, ka šajā jautājumā «biedēt ar Kremli ir murgaini». Viņš akcentēja, ka par katru cenu turēties pie krēsla ir absurdi. Taujāts, vai atbalsts iniciatīvai nevar novest pie valdības krišanas, Tavars retoriski atvaicāja, kāpēc uzreiz būtu jākrīt valdībai. Reizē viņš norādīja, ka šajā lietā «neskrietu notikumiem pa priekšu», jo LZP vēl nav formulējusi savu nostāju. Tāpat viņš piebilda, ka frakcijas līmenī saistošs ir koalīcijas līgums, kas paredz, ka šajā jautājumā partijām ir jābūt vienprātībai.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sagaida, ka politiskā spēka deputāti neatbalstīs piedāvāto likumprojektu. Ņemot vērā, ka jautājums vēl nav iekļauts Saeimas sēdes darba kārtībā, frakcija par to oficiāli nav lēmusi, taču kopīgajā sanāksmē neviens no deputātiem, tajā skaitā LZP pārstāvjiem nepauda gatavību atbalstīt Vējoņa iniciatīvu. Tāpēc Brigmanis apšauba iespēju, ka deputāti no LZP šajā jautājumā balsos citādāk kā pārējie kolēģi.

Vaicāts, vai ZZS noraidošu nostāju pret prezidenta rosinājumu ieņems valdības stabilitātes vārdā, Brigmanis atbildēja apstiprinoši. Viņš piebilda, ka saistībā ar Tavara nostāju ir jāņem vērā, ka viņš nav pārstāvēts ZZS frakcijā.

Tikmēr VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA uzsvēra - koalīcijas līgums ir spēkā, vai arī nav. «Nevar būt tā, ka tas ir spēkā tikai tad, kad mums tas patīk, un kad nepatīk, tad nē,» teica Dzintars.

Opozīcijas frakcijas Vējoņa priekšlikumus atbalsta.

Kā ziņots, Vējoņa iesniegtā likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

«Latvija ir demokrātiska un mūsdienīga Eiropas valsts, un ir jāpieliek visas pūles, lai turpinātu Latvijas valsti attīstīt un stiprināt. Latvijas izglītības sistēma spēj sagatavot un audzināt krietnus, godprātīgus un atbildīgus cilvēkus, kas ir Latvijas patrioti un kam ir stingra piederība Latvijai,» uzsver Vējonis. Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu