Ģenerālis: Mācības «Zapad» uzskatāmas par nopietnu gatavošanos karam

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Par Krievijas un Baltkrievijas vērienīgajiem militārajiem manevriem «Zapad 2017» ir pamats būt satrauktiem, jo tie uzskatāmi par «nopietnu gatavošanos lielam karam», sestdien atzina NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Petrs Pavels.

NATO aktivizējusi centienus atjaunot militāros sakarus ar Krieviju, lai manevru laikā izvairītos no «potenciālo starpgadījumu negribētām sekām», viņš norādīja.

Neraugoties uz Maskavas apgalvojumiem, ka «NATO netiek uzskatīta par ienaidnieku» un ka «mācības nav vērstas pret NATO», Pavels atgādināja, ka Krievija nav ievērojusi caurskatāmības principu attiecībā uz manevriem.

Kaut arī Krievija apgalvo, ka manevros piedalās aptuveni 12 700 karavīru, patiesais dalībnieku skaits varētu būt starp 70 000 un 100 000, atzina ģenerālis.

«Kopumā tas, ko mēs redzam, ir nopietna gatavošanās lielam karam,» intervijā ziņu aģentūrai «Associated Press» sacīja ģenerālis.

«Ja mēs raugāmies uz mācībām, kā tās prezentē Krievija, nevajadzētu būt satraukumam. Bet ja mēs raugāmies uz plašāku ainu, mums ir jābūt satrauktiem, jo Krievija nav bijusi caurskatāma,» skaidroja Pavels.

«Mums ir augsta karaspēka koncentrācija Baltijas valstīs. Mums ir augsta karaspēka koncentrācija Melnajā jūrā, un starpgadījumu potenciāls ir samērā augsts cilvēka kļūdas dēļ, tehnikas kļūdas dēļ,» norādīja ģenerālis.

«Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka nenotiek šādu netīšu starpgadījumu eskalācija konfliktā,» viņš uzsvēra.

Jau vēstīts, ka ceturtdien sākas «Zapad 2017» aktīvā fāze, kas ilgs līdz 20.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu