Tiesnese par pirmās instances tiesas nevērību Loginova un Pečaka lietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pirmās instances tiesa nav pietiekoši uzmanīgi izvērtējusi rakstveida pierādījumus kopsakarā ar liecinošo personu liecībām, kā rezultātā nonāca pie kļūdaina apstākļu novērtējuma lietā, kur uz apsūdzēto sola sēdās bijušais Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs un viņa vietnieks Aigaras Pečaks, sacīja Rīgas apgabaltiesas tiesnese Signe Kalniņa, kura bija referējošā tiesnese Loginova un Pečaka lietā.

Viņa norādīja, ka Tiesas kolēģijas uzskatā tika pierādīts, ka Loginovs un Pečaks būdami kā valsts amatpersonas vienojās un parakstīja rīkojumus par prettiesisku ziedojumu veikšanu, neievērojot «Likumā par ostām» noteikto ziedojumu veikšanas kārtību, kas 2009.gadā neparedzēja veikt ziedojumus, un kurā kopš 2010.gada 1.janvāra «Likumā par ostām» tika iekļauta speciāla kārtība ziedojumu veikšanai.

Loginovs un Pečaks būdami Rīgas brīvostas atbildīgās amatpersonas izdeva prettiesiskus rīkojumus par prēmiju izmaksu un materiālo stimulēšanu Rīgas brīvostas pārvaldes darbiniekiem, neievērojot likumā «Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu atlīdzību 2009.gadā» noteiktos ierobežojumus - neveikt prēmiju, naudas balvu, atvaļinājuma pabalstu izmaksu, kā arī neievēroja «Publiskās personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma» 2.panta pirmajā daļā noteikto, kur sacīts, ka publiskai personai ir pienākums likumīgi rīkoties ar finanšu līdzekļiem un mantu, pauda Kalniņa.

Savukārt prokurors Artis Kļaviņš aģentūrai LETA norādīja, ka vispirms nepieciešams iepazīties ar pilno spriedumu, taču apelācijas instances tiesa ir pilnībā apmierinājusi viņa izteiktos lūgumus gan par sodu apsūdzētajiem, gan par kaitējuma kompensācijām.

«Novērtējumu varu sniegt tikai pēc iepazīšanās ar pilnu spriedumu,» uzsvēra prokurors.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa otrdien Loginovam un Pečakam piesprieda atmaksāt nelikumīgi iztērētos līdzekļus kopumā 856 951 eiro apmērā, kā arī noteica 45 600 eiro sodu Loginovam un 34 200 eiro sodu Pečakam par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Loginovam jāatmaksā 207 856 eiro no nelikumīgi izlietotajiem līdzekļiem, Pečakam - 378 750 eiro, bet abiem solidāri jāatmaksā 270 345 eiro.

Loginovam arī piemērots aizliegums pildīt valsts un pašvaldību institūciju un kapitālsabiedrību vadītāja, vadītāja vietnieka amatu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem, bet Pečakam šāds pats aizliegums noteikts uz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem.

Tiesas spriedums ir pārsūdzams kasācijas instancē desmit dienas pēc pilna nolēmuma sastādīšanas.

Pirmās instances tiesa Loginovu un Pečaku attaisnoja.

Krimināllieta pret Loginovu un Pečaku tika ierosināta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, veicot nelikumīgus ziedojumus un nelikumīgu prēmiju izmaksu, kas radījis smagas sekas. Apsūdzētie savu vainu viņiem inkriminētajos noziegumos neatzina.

Pēc revīzijas Rīgas brīvostas pārvaldē Valsts kontrole pirms vairākiem gadiem tiesībsargājošajās iestādēs vērsās par vairākiem pārkāpumiem brīvostas darbībā. Valsts kontrole norādījusi, ka pārvaldes nelietderīgu lēmumu rezultātā ir radušies zaudējumi vismaz 573 314 eiro apmērā. Valsts kontrole arī informējusi, ka ir nepamatoti izlietoti 538 214 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu