Latvijā nereti arī augsta līmeņa profesionāles primāri vērtē pēc «dzimuma lomas»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Latvijā nereti pat sievietes, kuras ieņem augstus amatus un ir augsta līmeņa profesionāles noteiktā jomā, primāri tiek vērtētas, ņemot vērā sabiedrībā noteikto dzimumu lomu dalījumu - sieviete māte, sieva, ģimenes pavarda sargātāja, šādu viedokli pauda Labklājības ministrijas (LM) Sociālās politikas plānošanas un attīstības departamenta vecākā eksperte Agnese Gaile.

LM uzskata, ka šāda veida izteikumi un stereotipiski sievietes novērtējumi, neņemot vērā viņas zināšanas, prasmes, prātu, talantu un profesionālismu, ietekmē un nostiprina sabiedrības kopumā attieksmi un izpratni par sievietes un vīrieša lomu un vietu mūsdienu sabiedrībā.

Pēc Gailes paustā, seksisms ir aktuāls jautājums, runājot par dzimumu līdztiesību Latvijā, turklāt to var redzēt publiskajā telpā ik dienas - gan masu medijos, gan dažādās pakalpojumu vai preču reklāmās, dažādu personu izteikumos. Arī politika šajā gadījumā nav izņēmums, piebilda Gaile.

Vienlaikus viņa skaidroja: ņemot vērā to, ka Latvijā sieviešu pārstāvniecība politikā ir ļoti zema, arī sieviete politikā drīzāk tiek uztverta kā izņēmums, nevis norma.

Trešdien notikušajā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē tās priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) aicināja šobrīd neuztraukt veselības ministri Andu Čakšu, kas ir ilustrācija iepriekš minētajam.

Sēdē deputāts Andrejs Klementjevs (S) lūdza Veselības ministrijas (VM) pārstāvjus paskaidrot, kāpēc ministrijas bijušais valsts sekretārs Kāris Ketners pārcelts Finanšu ministrijas (FM) jaunizveidotā Ēnu ekonomikas apkarošanas koordinācijas departamenta direktora amatā, tādējādi neuzņemoties nekādu atbildību par e-veselības ieviešanas problēmām.

Deputāte Aija Barča (ZZS) norādīja, ka tas ir jautājums ministrei, kam piekrita arī Bērziņš. Klementjevs atgādināja, ka sēdē nepiedalās pati ministre. Savukārt Bērziņš uz to atbildēja, sakot, ka ministri tagad nevajadzētu uztraukt. «Mēs nevaram ministri arī uztraukt tagad, vai ne,» deputātiem jautāja Bērziņš.

Čakša žurnālistiem iepriekš pauda, ka viņai nākamā gada janvārī piedzims bērns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu