Ārvalstu speciālistus Latvijā tur ne tikai alga

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Re:baltica

Vidējā alga Latvijas IT nozares uzņēmumos «uz rokas» 1000-1500 EUR, darbiniekam ar vadītāja atbildību 1800-2700 EUR, tālbraucēja šofera alga 700 EUR + komandējuma nauda.

Pirms divarpus gadiem Svati Latvijā ieradās studēt datorzinātnes RTU maģistrantūrā. Par Latviju viņa uzzināja aģentūrā Indijā. Piesaistīja RTU kursu piedāvājums, kā arī zemās dzīvošanas izmaksas un latviešu dzīvesstils, ko Svati raksturo kā mierīgu, atvērtu un, kas svarīgi, bez pārapdzīvotības. Darbu Accenture viņa atrada uzreiz pēc ierašanās. Maģistra grāds viņai jau ir kabatā, šobrīd plāno turpināt studijas doktorantūrā. Lai arī studiju un darba vidē viss notiek angliski, Svati cītīgi mācās latviešu valodu Accenture organizētajos kursos.

Foto: Re:baltica

Ukrainis Jevhens Latvijā dzīvo jau sešarpus gadus, jo viņam patīk Accenture darba vide. Atšķirībā no Ukrainas, kur lietu kārtību būtiski ietekmē politiskie sakari, Latvijā ir vieglāk aizsniegt un strādāt ar klientiem. Uz Latviju Jevhens pārcēlās tāpēc, ka iepriekšējai darba vietai nomainījās īpašnieki, uzņēmumu iesaldēja, bet ar Accenture viņš bija sadarbojies jau iepriekš. Šogad Jevhens sāka mācīties arī latviešu valodu, lai iegūtu pilsonību, bet saprata, ka slodze ir pārāk liela, lai apvienotu ar darbu.

Foto: Re:baltica

Lietuvieti Rūtu uz Latviju atveda mīlestība. Darbu Accenture viņa atrada pirms pusotra gada, vēl pirms pārcelšanās uz dzīvi Rīgā. Viņa ir jau apguvusi latviešu valodas pamatlīmeni un turpina mācīties padziļināti, jo uzskata - valodas zināšanas ir cieņas izrādīšana vietējiem. Rūta novērojusi, ka latvieši atšķirībā no lietuviešiem izvairās no riska un mazāk cīnās par savām tiesībām. Jaunieši nerunā par politiku vai biznesu, nav mītiņu vai streiku. Dažreiz liekas, ka gribēt vairāk un cīnīties par to Latvijā ir grēks.

Foto: Re:baltica

Andress Accenture Argentīnas filiālē strādā jau kopš 2009. gada. Nesen izlēma, ka vēlas iegūt pieredzi citās valstīs. Aizsūtīja savu CV vairākām Accenture filiālēm un no Latvijas saņēma labāko piedāvājumu. Viņa uzdevums ir palīdzēt komandai augt – raksta ziņojumus, kontrolē riskus un darba grafiku. Vidutāja amats. Andresam patīk, ka Latvijā viss notiek kā plānots, piemēram, sabiedriskais transports ierodas laikā. Vienlaikus Rīga viņam šķiet kā mazs pīļu dīķis – uz ielas vienmēr gadās sastapt kādu paziņu, un viņš šeit dzīvo tikai dažus mēnešus. Šobrīd plāns ir palikt vismaz divus gadus un tad izlemt, ko darīt tālāk.

Foto: Re:baltica

Pēdējos divus gadus Svetlana strādāja Pēterburgas un Maskavas firmās, kur darba uzdevumos nobraukusi no Murmanskas līdz Sahalīnai. Kad dzīve Krievijā kļuva dārgāka un alga zaudēja vērtību, viņa pieteicās Latvijas firmas Kreiss apmācības programmā, par kuru bija dzirdējusi daudz laba. Tagad Svetlanai ir visi nepieciešamie ES sertifikāti, ar instruktoru nobraukts pirmais maršruts līdz Norvēģijai un viņa gaida Latvijas darba atļauju. Svetlana savu darbu mīl tik ļoti, ka filmē YouTube vlogus, un ir gandarīta par algu, kas ir divreiz lielāka nekā Krievijā. Viņas mājas joprojām paliek Sanktpēterburga, kur viņa lido atpūsties pēc garajiem reisiem, bet pamatā «mūsu mājas ir mašīnā».

Foto: Re:baltica
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu