Vējonis: Situācija Katalonijā nesasaucas ar vēsturisko situāciju Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Situācija Katalonijā nesasaucas ar vēsturisko situāciju Latvijā, jo tas, kā Latvija veidojās kā neatkarīga valsts, un tas, kas notiek Katalonijā, ir divas dažādas situācijas, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš skaidroja, ka situācija Katalonijā ir Spānijas iekšējais jautājums, kas jārisina atbilstoši Spānijas likumiem un konstitūcijai. Vienlaikus viņš vērsa uzmanību, ka Latvija pauž nožēlu par pielietoto vardarbība, kas tika vērsta pret iedzīvotājiem.

«Šī vardarbības pielietošana, manuprāt, nav pareiza un tā ir nožēlojama darbība. Tomēr ir būtiski atsākt dialogu starp Kataloniju un Madridi, jo šis jautājums jārisina dialoga ceļā, lai panāktu kādu risinājumu. Visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir vienotas un skatīsies, kā Spānija risinās šos jautājumus, jo tā ir ES dalībvalsts,» teica Vējonis.

Jau ziņots, ka Katalonijas reģiona valdības vadītājs Karless Pudždemons otrdienas vakarā paziņoja, ka reģiona neatkarība no Spānijas tiks pasludināta «tuvāko dienu laikā».

Viņš nepiekrita Eiropas Komisijas (EK) pirmdien paustajam paziņojumam, ka notikumi Katalonijā esot Spānijas iekšēja lieta.

Cenšoties nepieļaut 1.oktobrī notikušo referendumu, Madride uz Kataloniju nosūtīja 10 000 vīru lielus nacionālās policijas spēkus, kas tagad tiek apsūdzēti par pārmērīgu varas lietošanu.

Sadursmēs ar katalāņiem, kas vēlējās piedalīties svētdienas balsojumā saskaņā ar Katalonijas valdības datiem ievainoti gandrīz 900 cilvēku, no kuriem četri hospitalizēti, turklāt divi smagā stāvoklī.

Protestējot pret Spānijas policijas vardarbību, otrdien Katalonijā sākās vispārējais streiks un Barselonas ielās saskaņā ar reģionālās policijas datiem izgāja 700 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu