Šadurskis: Jāpēta nevis tas, ko grib zinātnieki, bet tas, kas nepieciešams valsts institūcijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Zinātniekiem jāpēta nevis tas, ko viņi grib, bet gan tas, kas nepieciešams valsts institūciju praktiskajai darbībai, pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē, stāstot par nākamā gada budžetu un tā prioritātēm izglītībā un zinātnē, Šadurskis uzsvēra, ka valsts pētījumu programmām ir jāizriet no atbilstošā resora vajadzībām.

«Ir jāpēta nevis tas, ko zinātnieki grib pētīt, bet tas, kas valsts institūcijām ir nepieciešams, lai šos rezultātus izmantotu savā praktiskajā darbībā,» uzsvēra politiķis.

Šadurskis atzīmēja, ka fundamentālo un lietišķo pētījumu finansējuma struktūra, viņaprāt, ir izstrādāta visdemokrātiskākajā veidā, turklāt katrā pētījumu programmā tiks nodrošināta reāla sacensību par to piesaisti un katrs pieteikums tiks pārbaudīts augstā profesionālā līmenī.

«Visi mēs izejam savā dzīves ciklā no jaunā perspektīvā speciālista līdz vecajam pieredzējušajam speciālistam. Protams, ka jaunie grib noteikti sacensties. Bet vecajiem un pieredzējušajiem vairāk gribas stabilitāti,» sacīja ministrs, piebilstot, ka patlaban radītā pētījumu programmu konstrukcija esot pietiekami laba.

Ministrs kārtējo reizi uzsvēra, ka zinātnē katastrofāli pietrūkst naudas, kā dēļ «gribot vai negribot vienā otrā zinātniskā kolektīvā rodas substitūcija, ka ar programmu naudu mēģina kompensēt bāzes iztrūkumu». Šadurskis norādīja, ka tie ir dažādi finansējumi, gan solot turpināt iesaistāties par bāzes finansējuma pieaugumu zinātnei un pētniecībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu