Tā ir ņirgāšanās par ģimenēm ar vairākiem bērniem!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

«Uz daudzbērnu ģimeņu rēķina ietaupīja 2008. gada krīzes laikā un tagad atkal grib atņemt tiem, kuriem jau tā ir vismazāk,» par iecerētajām izmaiņām ģimenes valsts pabalsta izmaksas kārtībā saka Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības vadītājs Leonīds Mucenieks. Lai gan sākotnēji ģimenes priecājās, ka par trešo bērnu saņems 100 eiro lielu pabalstu, sajūsma noplaka, kad kļuva skaidrs: līdzko vecākais bērns sasniegs 19 gadu vecumu, naudas būs mazāk, nekā paredz pašreizējā kārtība.

Latvijas daudzbērnu ģimeņu apvienība priekšlikumu neatbalstīs, jo elementāri aprēķini liecina, ka no 2019. gada tieši daudzbērnu ģimenes būs lielākās zaudētājas. Četru bērnu tēvs un 8 mazbērnu vectēvs Leonīds Mucenieks atceras, kā valsts «apcirpa» bērnu pabalstus 2008. gadā, savā ziņa krīzi risinot uz valsts nākotnes rēķina.

Jaunā sistēma, kas tika prezentēta ar saukli «simts eiro par trešo un katru nākamo bērnu Latvijas simtgadei», patiesībā iecirtīs robu tā jau skopajā daudzbērnu ģimeņu budžetā.

70 000 bērnu pabalsts tiks samazināts.

Pašreizējais ģimenes valsts pabalsts par pirmo bērnu ir 11 eiro, par otro - 22, par trešo - 34, par ceturto - 50 eiro mēnesī. Kad vecākais bērns sasniedz 19 gadu vecumu, valsts valsts turpina maksāt 22, 34, 50 eiro mēnesī par nepilngadīgajiem bērniem, bet pārstāj maksāt 11 eiro. Turpretim tagad pabalsta apmēru plānots noteikt, pamatojoties nevis uz kopējo bērnu skaitu, bet reālo aprūpējamo bērnu skaitu ģimenē.

«Esošajā sistēmā par trim bērniem kopumā vecāki saņem 68 eiro. Kad vecākais sasniedz 19 gadu vecumu, ģimenei paliek 57 eiro. Jaunajā variantā par pirmo bērnu maksās 15, par otro 35, par trešo 100 eiro,» skaidro Mucenieks.

Līdzko viens pieaugs, ģimene par diviem saņems 50 eiro – par 7 eiro mazāk nekā pašlaik.

Turklāt ilgākā periodā summas, ko ģimenes zaudēs, būs ievērojamas.

Mucenieks atzīst, ka minētie septiņi eiro daudzbērnu ģimenēm ir ļoti būtiski. «Ģimenes ietaupa uz pilnvērtīga uztura un veselības pakalpojumu rēķina. Piemēram, dzīvokļu rindā uzņem tikai trūcīgas un maznodrošinātas ģimenes.

Līdzko cilvēkiem naudas ir mazliet vairāk, viņiem nav izredžu tikt pie mājokļa.

Lai gan nopirkt dzīvokli ar Latvijas algām viņi nevar,» stāsta Mucenieks, kura pieci mazbērni kopā ar vecākiem dzīvo Skandināvijā.

«Ģimenei, kurai ir trīs un vairāk bērnu, ir liels risks nokļūt trūcīguma zonā.» Viņš atceras, ka pirs gadiem 20 bija 25 daudzbērnu ģimeņu organizācijas, bet tagad tikai astoņas, jo atbalsts no valsts neesot jūtams. «Attieksme ir tāda, kāda ir… Demogrāfiskā situācija 25 gadu laikā tikai pasliktinās.»

Mucenieks norāda uz bīstamu tendenci, kas mūs gaida tuvākajā nākotnē –

strauji samazināsies sieviešu skaits reproduktīvajā vecumā.

«Ja nebūs stimulu un stabilitātes, kritiens būs vēl lielāks.»

Jau ziņots, ka saskaņā ar pašreizējo kārtību pabalsta apmēru nosaka bērna kārtas skaitlis atbilstoši dzimšanai, bet Demogrāfijas lietu centrs piedāvā jaunu kārtību, kas līdzīgi kā Igaunijā un Lietuvā paredzētu, ka pabalsta apmēru nosaka reālais aprūpējamo bērnu skaits ģimenē. No 2019.gada 70 000 bērniem tiks samazināts pabalsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu