Riekstiņš: Latvija pilda savas saistības pret valstī dzīvojošajiem Krievijas tautiešiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvija pilda savas saistības starptautiskajos līgumos un konvencijās pret valstī dzīvojošajiem Krievijas tautiešiem, sacīja Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.

Viņš skaidroja, ka Krievija ilgstoši gan Latvijas, gan Igaunijas virzienā ar pārmetumiem par attieksmi pret tās tautiešiem šajās valstīs uzstājusies arī dažādos starptautiskos forumos, tomēr Latvija savas saistības starptautiskajos līgumos un konvencijās pilda.

«Kas attiecas uz valodu, Krievijai jāsaprot, ka latviešu valoda ir nelielas tautas valoda, ka tai ir nepieciešami īpaši pasākumi tās saglabāšanai. Krievijai varbūt to ir grūti izprast, viņi ir liela nācija un krievu valoda nejūtas tik apdraudēta. Tie pasākumi, kas Latvijā ir veikti, ir, lai latviešu valoda tiktu saglabāta visā lielajā valodu «katlā»,» teica Riekstiņš.

Pēc viņa domām, Latvija iepriekš ir izvēlējusies tādu ceļu, kurā valsts piedāvā integrēties, nevis spiež cilvēkam darīt to, ko tas negrib. Kā iespējamo iemeslu Riekstiņš minēja balstīšanos uz pašas valsts pieredzi, kad PSRS laikā cilvēkiem tika uzspiesta cita valoda, viņos radot pretēju reakciju.

«Mēs dodam iespēju cilvēkiem kļūt par pilsoņiem, bet neesam to piešķīruši tā, kā savulaik PSRS to piešķīra latviešiem. Katram cilvēkam Latvijā ir iespēja izvēlēties, kā viņš savas attiecības ar Latviju veido - kļūt vai nekļūt par pilsoni, kādā skolā sūtīt bērnus. Iespējas mācīties un apgūt savu dzimto valodu Latvijā arī pastāv, un ne tikai krievu mazākumtautību skolās,» norādīja vēstnieks.

Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma» vēstīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ārvalstu vēstnieku akreditācijas ceremonijā paudis cerību, ka viens no dialoga tematiem būs jautājums par Latvijā dzīvojošajiem Krievijas tautiešiem.

«Protams, vēstnieka kungs, Jūs zināt mūsu attieksmi pret Latvijā dzīvojošajiem līdzpilsoņiem, tautiešiem. Ceru, ka arī tas kļūs par vienu no mūsu dialoga tematiem,» pauda Krievijas prezidents.

Jau ziņots, ka ārvalstu vēstnieku akreditācijas ceremonijā Putins Riekstiņam izteicis Krievijas gatavību attīstīt labas kaimiņattiecības ar Latviju, balstoties uz abu pušu interesēm, savukārt Riekstiņš sarunā ar Krievijas prezidentu apliecināja Latvijas atvērtību atklātam divpusējam dialogam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu