«Sustento»: Pacienti no veselības likuma gaida taisnīgumu pakalpojumu saņemšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pacienti no Veselības aprūpes finansēšanas likuma sagaida taisnīgumu pakalpojumu saņemšanā, šodien konferencē «Jaunais veselības aprūpes finansēšanas likums: izaicinājumi un iespējas» sacīja Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas «Sustento» priekšsēdētāja Gunta Anča.

Viņa skaidroja, ka brīdī, kad cilvēks maksā nodokļus, viņš gaida, kas par to būs. «Tikai brīdī, kad ir skaidri un saprotami tas redzams, tikai tad var teikt: «Tev ir jāmaksā.» Un tad reizēm pat nav svarīgi, vai jāmaksā četri, desmit vai 15 eiro, galvenais ir sapratne,» piebilda Anča.

Viņa teica, ka tāpat pacienti no likuma sagaida drošību par sevi un ģimeni. «2017.gadā bija veikts ļoti interesants pētījums, kuru veica «Baltic Institute of Social Sciences«. Pētījums tika veikts, lai saprastu, kāpēc cilvēki Latvijā jūtas atstumti, kādi ir galvenie iemesli. Viens no tiem bija fiziskās, finansiālas un emocionālas drošības trūkums,» sacīja Anča.

Vienlaikus viņa piebilda, ka šim likumam jāatbild uz jautājumu, vai cilvēki jutīsies drošāk, proti, viņiem nebūs jāmeklē pie kreditoriem iespējas, kā finansēt kādu operāciju.

Anča norādīja, ka pacientiem svarīgi, lai tiktu nodrošināta arī kvalitatīva ārstēšana, proti, lai kādam rūpētu, ka pacients tiks izārstēts un kādi būs rezultāti - invaliditāte, rehabilitācija vai kas cits. «Ja kādam arī tas rūp bez paša pacienta, viņa ģimenes vai tuviniekiem, tad likums ir labs,» sacīja «Sustento» priekšsēdētāja.

Kā ziņots, šodien Saeimā notika konference «Jaunais Veselības aprūpes finansēšanas likums: izaicinājumi un iespējas», kurā veselības, apdrošināšanas un citu jomu lietpratēji diskutēja par plānotajām izmaiņām veselības nozares finansēšanā.

Jau ziņots, ka Saeima nodeva izskatīšanai parlamenta komisijās Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas nepieciešams, lai veicinātu veselības aprūpes nodrošināšanai nepieciešamā finansējuma piesaisti un ilgtspēju. Atbildīgā par šo likumprojektu būs Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Patlaban Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts sastāv no 15 pantiem un pārejas noteikumiem, kuros pausts, ka likums stāsies spēkā 2018.gada 1.janvārī. Tāpat pārejas noteikumos paredzēts, ka Ministru kabinets, iesniedzot Saeimai gadskārtējo likumu par valsts budžetu, paredzēs ikgadēju finansējuma pieaugumu veselības aprūpei tādā apmērā, lai publiskais finansējums sasniegtu 4% no iekšzemes kopprodukta.

VM, Labklājības ministrija un Finanšu ministrija turpmāk nodarbosies arī ar Veselības apdrošināšanas likuma izstrādi. Likumu plānots izstrādāt līdz 2018.gada 1.septembrim.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu