Kučinskis mierina sociālos partnerus, uzsverot apņemšanos sakārtot veselības nozari

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselība ir valdības prioritāte un es no tā ne brīdi nenorobežojos, šodien sociālajiem partneriem apliecināja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Šodien notikušajā Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē arodbiedrību pārstāvji pauda bažas par neskaidrību attiecībā uz solīto veselības nozares finansējuma pieaugumu, kā arī pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku.

Pēc NTSP sēdes premjers žurnālistiem atzina, ka sēdē netika runāts par nākamā gada budžetu, bet gan Latvijas Brīvo arodbiedrību (LBAS) pieteiktajiem jautājumiem, kas attiecas uz veselības un izglītības jautājumiem.

Lai mazinātu LBAS bažas par veselības aprūpes finansējuma pieaugumu, Kučinskis apliecināja, ka šī nozare ir viņa prioritāte. «Lai cik asas ir diskusijas, tās tiks turpinātas. Bet neuzskatu, ka viss ir ietverams ciparos, jo vēl ir jāvienojas par virkni jautājumu, piemēram, pārvaldību un apdrošināšanas sistēmas izstrādi,» par mediķu arodbiedrību vēlmi skaidrāk noteikt nozares finansējuma pieaugumu 4% apmērā no iekšzemes kopprodukta 2020.gadā sacīja Ministru prezidents.

Arī LBAS vadītājs Egils Baldzēns mediju pārstāvjiem sacīja, ka budžeta pieņemšanas procesā arodbiedrības vēlas būt drošas par to, kādā veidā tiks nodrošināts pedagogu un mediķu darba samaksas pieaugums.

«Diskusijās valdība mūs pārprata, uzskatot, ka prasām vairāk līdzekļu, nekā esam vienojušies. Mēs vēlamies, lai nākamā gada budžetā tiktu ieskicēts mediķu darba samaksas pieaugums, ņemot vērā nākamgad gaidāmo nozares finansējuma pieaugumu,» puda Baldzēns.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone sacīja, ka darba devēji vēlējās gūt skaidru apliecinājumu, ka nodokļu reformas ietvaros gaidāmais sociālā nodokļa pieaugums tiks novirzīts mediķu atalgojumam. «Nākamgad veselības budžetam gaidāms lielākais finansējuma pieaugums, tāpēc lūkosimies pēc efektīva tā izlietojuma,» uzsvēra Meņģelsone.

NTSP šodien vienojās, ka valdības pārstāvji un sociālie partneri turpinās diskutēt par jautājumiem, kas attiecas uz veselības un izglītības nozarēm, Līdz 16.oktobrim plānots sagatavot priekšlikumus, ko NTSP izskatīs 23.oktobrī. Pēc tam priekšlikumus plānots iesniegt Saeimas komisijās, kuras izskatīs ar nākamā gada budžetu saistītos likumprojektus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu