Politologs: Politisko spēku apvienošanai startam Saeimas vēlēšanās pietrūkst organizācijas ar jaudīgu reitingu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Uz 12.Seaimu pretendējošo politisko spēku savstarpējās ambīcijas ir pārāk lielas, un pašlaik nav redzama viena organizācija, kurai būtu pietiekami jaudīgs reitings, lai citi politiskie spēki ap to apvienotos, sacīja politologs Filips Rajevskis.

Viņš uzskata, ka Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Arta Pabrika (V) domas par to, ka partijā «Vienotība» būs atbalsts mūsdienīgu domājošu politisko spēku apvienošanai, drīzāk ir vēlmes, kādu reakciju viņš vēlētos no partijas sagaidīt, jo viņš nepauž partijas viedokli, bet gan savas domas.

««Vienotībai» ir dažādas iespējas, kā risināt savu zemā reitinga problēmu un kā gatavoties nākamajam Saeimas vēlēšanām. Viens no variantiem, protams, ir izveidot kādu partiju apvienību un piesaistīt kādus svaigus spēkus, kam ir kāda perspektīva, bet jāskatās, kas ir pārējie aicinājuma parakstītāji,» skaidroja Rajevskis.

Politologs vērsa uzmanību, ka pagaidām ir redzams «Latvijas attīstībai» (LA) vārds, tomēr partija hroniski sirgst ar ļoti zemiem reitingiem. Pēc viņa domām, grūti būtu paredzēt, ka, «Vienotībai» apvienojoties ar LA, tā gūtu ļoti lielu izrāvienu. Tāpat nav skaidrs, vai Latvijas Reģionu apvienībai (LRA) šajā jautājumā ir apvienības mandāts, un drīzāk tā nav, pieļāva Rajevskis.

«LA ir stipra Rīgā, bet vāja Latvijā, un Pabriks ir vienkārši populārs un zināms politiķis. Tur kaut ko varētu «sakausēt», bet es to nesauktu par ļoti ambiciozu starta šāvienu. Šī drīzāk ir šo politikā iesaistīto cilvēku vēlmju manifestācija un mazāk koordinēts process. Tiek mēģināts iemest šo dzirksteli ugunskurā. Vai tas kursies vai nē, tas ir jautājums,» sacīja Rajevskis.

Jau ziņots, ka Pabriks un politiķi Mārtiņš Bondars (LRA/LA), Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) un Juris Pūce («Latvijas attīstībai») aicina apvienot spēkus startam nākamā gada Saeimas vēlēšanās.

Politiķi norāda, ka startam 2018.gada Saeimas vēlēšanās ir nepieciešams apvienot izlēmīgus un mūsdienīgi domājošus politiķus un partijas no visas Latvijas, kuru vērtības sakņojas Rietumu demokrātijā un kam rūp mūsdienīga, izlēmīga un dinamiska Latvija, nevis tikai tās galvaspilsēta Rīga.

Pabriks sarunā ar aģentūru LETA sacīja, ka, pēc viņa domām, «Vienotībā» būs atbalsts mūsdienīgu domājošu politisko spēku apvienošanai, bet kādā veidā un kādā formā, tas jāatstāj partijas valdes un priekšsēdētāja ziņā.

EP deputāts vērsa uzmanību, ka partiju apvienošanās jeb integrācijas galamērķis nav nodefinēts līdz galam, jo tas būs atkarīgs no vēlmes sadarboties un spējas pārvarēt privātās un personīgās ambīcijas un patiku vai nepatiku. Pēc viņa domām, politiskie spēki nevar atļauties Latvijas politiskajā situācijā turpināt apātiju, kas ir sabiedrībā, un atļauties graut Latvijas tālāko eiropeisko attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu