«Tavs vecums mani uzbudina (..) Vīrietis piedāvā «pirmo reizi» nepilngadīgai meitenei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

«Tavs vecums mani uzbudina.» «Nu ieteiktu pamēģināt masturbēt, lai saprastu, kas ir orgasms. Ja vakarā būsi viena, varu Tevi vadīt," šādi «Facebook» sarakstē, piedāvājot intīmas attiecības, 32 gadus vecs vīrietis raksta 16 gadus vecai meitenei, kura pirms tam «sameloja», ka viņai ir 18. Šeit TVNET aprakstītā situācija ir improvizēta no meitenes puses, taču vīrietis ir pārliecināts, ka uzrunā reālu jaunu meiteni. Sešapadsmitgadnieces pavedināšana nav krimināllikuma pārkāpums, līdz ar to neviena persona nav cietusi, taču situācija uzskatāmi parāda, cik vienkārši bērni var kļūt par varmāku upuriem.

Pilnu saraksti ar vīrieti lasiet raksta beigās

Eksperiments parāda kā pieaudzis vīrietis vilina nepilngadīgu meiteni satikties seksuālam mērķim

Sociālajā medijā «Facebook» kāds vīrietis uzrunā svešu meiteni, kura bildē izskatās pavisam jauniņa - gluži vēl bērns. Pieaugušais vīrietis sešpadsmitgadniecei izsaka komplimentus un ievilina sarakstē. Meitene viņam atklāj, ka ir tikai 16 gadus veca, mācās skolā, dzīvo ar vecākiem un intīmu attiecību viņai vēl nav bijis.

«Tavs vecums mani uzbudina (..) Es varētu tevi vadīt!» Vīrietis piedāvā «pirmo reizi» nepilngadīgai meitenei

Viņa būtu parasta meitene – kā daudzas, ja vien patiesībā aiz sešpadsmitgadnieces tēla neslēptos vīrietis, kurš vēlas pārliecināties, vai sociālie tīkli patiešām mudž no vecāka gadagājuma vīriešiem, kuri meklē seksuālas attiecības ar ļoti jaunām, savam vecumam nepiemērotām meitenēm.

Izrādījās, ka jauniņai, glītai meitenei nekas vispār nav jādara, lai viņai uzreiz sāktu rakstīt dažāda vecuma vīrieši.

Ja meitene atbild: slūžas ir vaļā.

Konkrētais vīrietis jau pirmajās sarakstēs meitenei piedāvāja nodarboties ar seksu.

Fakts, ka jaunietei nav bijušas intīmas attiecības, viņu tikai vēl vairāk iekārdināja.

Vīrietis meitenes (patiesībā sava vecuma džeka) labvēlību centās izpelnīties ar banālām frāzēm: «Tu esi īpaša», «Tu labi izskaties» un tamlīdzīgi.

Mazliet vēlāk viņš jau rakstīja:

«Man nav pieredze ar tik jaunām meitenēm – Tev tur apakšā mati jau aug?»

«Gribētu, lai Tu esi gluda, jo seksam tas daudz ko maina." Pēc tam viņš jautā, vai meitene ir masturbējusi. Kad viņa atbild, ka ir tikai bučojusies, vīrietis piedāvā viņai iemācīt masturbēt. Viņš visu laiku aicina meiteni satikties. Kad «maigā sešpadsmitgadniece» atklāj, ka ir žurnālists, kas izmantojot viltus profilu atmasko «tādus tipus kā Tu», sarakste pārtrūkst.

Kriminālatbildība par sešpadsmitgadnieces pavedināšanu nav jānes

Krimināllikumā paredzēta atbildība par personas jaunākas par 16 gadiem pavedināšanu, līdz ar to šis gadījums nav krimināli sodāms, tomēr lieku reizi atgādina vecākiem runāt ar savām atvasēm par to cik viegli internetā ir aizrauties sarunai, kura noved pie tikšanās ar svešinieku seksuālu darbību veikšanai.

Pētījumi Eiropā, kā arī Latvijā rāda, ka vidējais vecums, kurā jaunieši sāk dzimumdzīvi, ir septiņpadsmit gadi. Agrāka dzimumnobriešana var būt saistīta ar to, ka pusaudzis, parasti meitene, meklē mierinājumu attiecībās. Pusaudži no sociālā riska ģimenēm, tādi, kuriem ir problēmas komunicējot ar vienaudžiem un mācībās, kuriem pietrūkst mīlestības un uzmanības, seksuālām attiecības ļaujas agrāk, nekā vienaudži, kuriem ir gādīgi vecāki, un kuriem ir dažādas intereses. Dažkārt grūtniecība pusaudzei šķiet kā glābiņš, ka viņa kādam būs vajadzīga, norāda biedrības «Papardes zieds» valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

Bērnu tiesības aizsargājošas iestādes mēnesī saņem vairākus ziņojumus

Bērnu tiesības aizsargājošas iestādes mēnesī saņem vairākus ziņojumus no bērniem par to, ka interneta vidē notikusi nevēlama vai nepatīkama komunikācija no svešinieku puses, portālam TVNET pastāstīja Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska. Viņa informēja, ka Latvijas Drošāka interneta centra ziņojumu līnijai apmēram 1 - 2 reizes mēnesī tiek ziņots par gadījumiem, kad nepilngadīgām personām ir izteikti internetā nepiedienīgi piedāvājumi. Visbiežāk ziņotāji ir pieaugušie (pedagogi vai vecāki), pie kuriem bērni ir vērsušies pēc palīdzības.

Par cietušo var kļūt jebkurš bērns

Valsts policija TVNET skaidro, ka ņemot vērā, ka nepilngadīgo interneta lietošanas biežums un ilgums ir liels, kā arī internetu sāk lietot gados jauni bērni, riskam, kļūt par cietušo no pamudināšanas iesaistīties seksuālās darbībās ir pakļauts lielāks nepilngadīgo skaits. Par cietušo var kļūt jebkurš nepilngadīgais, kurš lieto internetu.

Valsts policija atgādina, ka gadījumos, kad pret bērnu internetā ir vērsta vardarbība, nedrīkst tajā vainot viņu – šāda rīcība tikai pastiprina pārdzīvojumus. Atbalstiet un nomieriniet bērnu.

Izdrukājiet no interneta informāciju par pāridarītāju un nekavējoties meklējiet palīdzību Valsts policijā.

Cietušo skaits var būt vēl lielāks

Pēdējos gados tendence ir nemainīga par nepilngadīgo pamudināšanai iesaistītie seksuālās darbībās. Valsts policija pieļauj, ka pastāv liels latentās noziedzības skaits, ņemot vērā, ka bērniem nav raksturīgi par notikušo informētu pieaugušas personas.

Valsts policijas uzdevums ir novērst un atklāt noziedzīgus nodarījumus, tai skaitā noziedzīgus nodarījumus interneta vidē. Valsts policija izvirzīja kā vienu no savām prioritātēm noziedzīgu nodarījumu pret nepilngadīgajiem, kuri cietuši no noziedzīgiem nodarījumiem pret personu tikumību un dzimumneaizskaramību novēršanu un apkarošanu.

Valsts policija veic gan preventīvus pasākumus, lai informētu un izglītotu sabiedrību, gan virkni izmeklēšanas un operatīvu pasākumu, lai laicīgi novērstu noziedzīgus nodarījumus pret nepilngadīgajiem interneta vidē.

Saskaņā ar Krimināllikuma 162.1 pantu pie kriminālatbildības saucama pilngadīga persona, kura

pamudinājusi sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušu personu iesaistīties seksuālās darbībās

vai pamudinājusi šādu personu tikties ar mērķi izdarīt seksuālas darbības vai stāties dzimumattiecībās.

Policija sagatavojusi ieteikumus:

  • Ierobežojiet nepilngadīgo atrašanos pie datora vai telefona – iesakiet viņiem, ar ko nodarboties, lai reālā dzīve ārpus virtuālās vides būtu interesantāka.

  • Izvērtējiet bērna vecumu, kad viņš var sākt lietot bez vecāka uzraudzības internetu, kā arī sāk reģistrēties dažādās sociālās vietnēs.

  • Izrunājiet ar bērniem drošības noteikumus pirms bērns uzsāk patstāvīgi lietot internetu:

  • Atgādiniet, ka komunicējot ar cilvēkiem internetā, neviens nekad nevar zināt, kas ir otrā pusē;

  • Atgādiniet, ka nedrīkst atklāt savu kontaktinformāciju un personas datus;

  • Atgādiniet, ka atvērt e-pastu vai tā pielikumus un reklāmas, par kuru satura drošumu nav pārliecības, nedrīkst;

  • Atgādiniet, ka informācijas ievietošanai internetā ir jābūt pārdomātai;

  • Atgādiniet, ka darbošanās internetā nav anonīma;

  • Mudiniet bērnu vērsties pie Jums, ja viņš interneta lietošanas laikā saskaries ar nepatīkamiem atgadījumiem vai nepatīkama rakstura informāciju.

  • Kopā ar bērnu mācieties lietot jaunas sociālās vietnes, lai Jūs zinātu, kādas aktivitātes Jūsu bērns veic interneta vidē.

    20171013_143856_9759.jpg

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu