Ķīlis: Latvietis ir samulsis pusmūža cilvēks ar urdošu neziņu, kas ar pasauli un Latviju tālāk būs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvietis ir samulsis pusmūža cilvēks ar urdošu neziņu, kas ar pasauli un Latviju tālāk būs, šādu viedokli diskusijā «Nacionālais attīstības plāns 2020 - pusceļā: vai Latvija sasniegs izvirzītos mērķus?» pauda Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam ekspertu grupas vadītājs Roberts Ķīlis.

Ķīlis skaidroja, ka Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam dokuments ir virzienu «lielstraumēšana» un noteiktu tēmu, ideju un vērtību virzīšana. Stratēģijā ietverti virzieni, kuros progress ir vērtējams ar «OK», bet arī tādi virzieni, kur steidzami nepieciešams rīkoties un pamatā mainīt virziena izpildi. Lai gan stratēģija nav izstrādāta sen, tomēr jau iespējams runāt par pirmajiem secinājumiem, domā grupas vadītājs.

«Iespējams, izglītība un kultūra, kā arī atjaunojama un droša enerģija, ir visciešāk un fokusētāk virzītas tēmas. Neizbēgamas izmaiņas izglītības infrastruktūrā vēl joprojām saglabā iespēju pāriet uz jaunu paradigmu, jo par visām tēmām tiek aktīvi diskutēts. Ir palielinājusies arī vides pieejamība cilvēkiem ar kustību traucējumiem,» teica Ķīlis.

Tomēr vienlaikus viņš norādīja uz virzieniem, kas stratēģijā ir iekļauti, bet realitātē neeksistē, tajā skaitā «inteliģentās saraušanās» plāns, sabiedrības novecošanās plāns, proti, vidēja vecuma un vecāku cilvēku iesaiste tālākizglītībā un augstākajā izglītībā. Tāpat neeksistē piecu līdz desmit gadu tendenču un scenāriju izstrāde Latvijas būtiskākajās jomās, piemēram, cīņā par talantiem, darba dažādībā, un eksistē arī IT plaisa.

«Vissliktāk šobrīd izpildīts ir virziens par attīstības centriem, laukiem un pilsētām, tādēļ šajā jomā nopietni jādomā pie problēmu risināšanas. Vērtējot, kur esam šobrīd, latvietis šobrīd ir pusmūža cilvēks, labākais ar diviem bērniem, ar lielu skaidrību, ka bērnus virs ūdens turēs viņu izglītība, bet bez skaidras izpratnes, kas tuvākajos gados notiks ar paša profesiju, cik ilgi vēl strādās un kur strādās,» uzsvēra Ķīlis, piebilstot, ka šī brīža latvietim vēl joprojām raksturīga zema uzticība parlamentam un valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu