«Saskaņas» deputāts: Latvijā jāveic skolu tīkla optimizācija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Lai Latvijā attīstītu zināšanu ekonomiku, jāveic virkne darbu, tostarp jāoptimizē skolu tīkls, šodien «Nacionālajam attīstības plānam 2020» (NAP2020) veltītā konferencē atzina Saeimas deputāts Ivars Zariņš (S).

Zariņš atzina, ka lielākais nopelns ir tas, ka NAP2020 vispār tika radīts, turklāt tajā ir ietverta laba vīzija, tomēr ar laiku plāns kļuvis par «nacionālo Eiropas Savienības struktūrfondu apgūšanas plānu».

Pēc Saeimas deputāta teiktā, NAP2020 vairāk fokusējas uz esošos ekonomikas struktūru, bet neņem vērā globālos izaicinājumus, piemēram, zinātniski tehnisko progresu un inovācijas.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka Latvijai zinātnes un inovāciju jomā ir nepieciešams pārejas laiks, bet par šo abu jomu sasaiti varēs runāt tad, kad tajās tiks veiktas privātās investīcijas. Premjers piebilda, ka Latvija ir spērusi soļus šīs jomas attīstībā, jo ir pieņemts Jaunuzņēmumu likums, tāpat veiksmīgi attīstās informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozare.

Savukārt Zariņš norādīja, ka uz inovācijām ir jāskatās sistēmiski. «Lai zinātne un inovācijas satiktos, jārisina jautājums par izglītību, zinātni un inovāciju infrastruktūru. Latvijā ir jādomā par zināšanu ekonomiku, kas nozīmē veikt reformas izglītībā, jaunu izglītības saturu, kā arī izglītības iestāžu tīkla optimizāciju. Savukārt skolu tīkla optimizācija nenotiks, kamēr netiks veikta administratīvi teritoriālā reforma,» uzsvēra deputāts.

Kučinskis vien piebilda, ka viņam un Zariņam šajā jautājuma nav domstarpību.

NAP2020 ir augstākais nacionāla līmeņa vidēja termiņa plānošanas dokuments. Dokumenta mērķis ir vienoties par būtiskākajām vidēja termiņa prioritātēm, to rīcības virzieniem, mērķiem, kā arī to sasniegšanas rādītājiem. NAP2020 ir tapis, Pārresoru koordinācijas centra ekspertiem sadarbojoties ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem, ministrijām, plānošanas reģioniem un pašvaldībām.

NAP2020 redzējums par Latviju 2020.gadā - «Ekonomikas izrāviens - katra Latvijas iedzīvotāja un valsts labklājības pieaugumam.»

Iepriekšējo reizi vērtējums «NAP2020» izpildi sniegts 2015.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu