Latvijas vīrieši par «Me too»: Tikko vienam ir pretenzijas, tas ir skaidrs STOP

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc daudzu sieviešu apsūdzībām, ka Holivudas producents Hārvijs Vainstīns viņām seksuāli uzmācies vai izvarojis, sociālos tīklus pāršalca tēmturis «Me too». Tas parādīja, cik daudz sieviešu pasaulē cietušas no seksuāla rakstura noziegumiem. Portāls TVNET aptaujāja dažādas nozares pārstāvošus vīriešus, lai noskaidrotu viņu viedokli.

Volejbolists Aleksandrs Samoilovs stāsta, ka savā paziņu lokā tikai vienu reizi ir dzirdējis, ka notikusi seksuāla vardarbība pret sievieti. «Var gan arī būt, ka tas netiek izpausts ārpus mājām. Vardarbība pret sievieti nav pieļaujama, un tam piekritīs jebkurš loģiski domājošs vīrietis. Un, ja vīrietis var nodarīt pāri sievietei, tad par to ir jāsoda,» viņš saka.

Sportists norāda, ka akcijās sociālajos tīklos cilvēki nereti piedalās, pat nezinot, kāds ir tās mērķis. Tādējādi problēma tiek nonivilēta, jo netiek risināta.

«Tiek laikots un šērots tā vietā, lai risinātu problēmu,»

uzsver Samoilovs.

Mākslinieks Kristaps Zariņš uzskata, ka civilizētā sabiedrībā nav pieļaujama seksuāla uzmākšanās.

«Sievietēm ir jāpastāv par savām tiesībām, un, ja tas notiek, tad jāprotestē,»

viņš saka. Mākslinieks norāda, ka seksuālā uzmākšanās un vardarbība vienmēr ir bijusi problēma visā pasaulē. Tajā pašā laikā viņš nezina konkrētus gadījumus savā paziņu lokā, jo cilvēki privātā informācijā bieži nedalās - tas atkarīgs no katra paša.

Pēc Zariņa domām, lai mazinātu šādu gadījumu skaitu vajadzētu tiekties uz sabiedrību, kurā valda kultūra, inteliģence, kā arī tolerance un savstarpēja cieņa. «Mums visiem ir jāmācās cienīt vienam otru - tiekties uz ideālu sabiedrību, kurā tādas lietas nenotiek,» uzsver mākslinieks.

Ētera personība Valdis Melderis ir pārliecināts, ka vienmēr ir jāatbalsta upuris un jātic, ja cilvēks saka, ka viņam dara pāri. Tādējādi dažu vīriešu reakcija uz akciju «Me too», viņaprāt, ir neveselīga. «Pirmkārt, ja viņi tā nerīkojas, tad viņiem nav pārspīlēti jāreaģē uz to. Otrkārt, ja viņi tā dara, tad labāk paklusēt.

Nav absolūti nekāda attaisnojuma tam, ka palaiž nagus tikai tāpēc, ka viņam kaut kas ir liegts,»

stāsta Melderis.

Viņš uzskata, ka sieviete drīkst darīt jebko, kas viņai patīk, ja viņa apzinās sekas, piemēram, izvēloties kāda noteikta tipa seksuālas attiecības. Ja abi ir pieauguši cilvēki un nevienam nav pretenziju, cilvēki var darīt, ko vēlas.

«Tikko vienam ir pretenzijas, tas ir skaidrs un gaišs STOP,»

uzsver Melderis. Viņš piebilst, ka katram vīrietim arī publiski vajadzētu atbalstīt viedokli, ka nē arī nozīmē nē. Pat tad, ja reizēm tā nav, labāk ir to pieņemt. Tāpat arī savstarpējās sarunās vīriešiem vajadzētu uzsvērt, ka rīkoties pret sievietes gribu nav normāli. «Ja kāds plātās ar saviem varoņdarbiem, ir jāpasaka, ka kārtīgs vecis tā nedara. Kārtīgs vecis nopelna jā, nevis paņem bez prasīšanas,» viņš norāda.

Labklājības ministrijā pieejamie Eiropas Pamattiesību aģentūras 2014.gadā veiktā pētījuma «Vardarbība pret sievietēm: ES mēroga apsekojums» dati liecina, ka fizisku vai seksuālu vardarbību no pašreizējā vai bijušā partnera savas dzīves laikā vidēji ES dalībvalstīs piedzīvoja 22% sieviešu, turpretī Latvijā - 32% sieviešu. Pētījums parāda arī to, ka 67% vardarbībā cietušo sieviešu par pārdzīvoto neziņo ne policijai, ne atbalsta organizācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu