ASV pagaidām vēl tiek galā ar Trampa potenciālu radīt haosu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

ASV pārvaldes sistēma pagaidām sekmīgi iztur ASV prezidenta Donalda Trampa personības netieši izraisīto ASV konstitucionālās sistēmas pārbaudi, intervijā aģentūrai LETA sacīja ASV Vācijas Māršala fonda viceprezidents Dereks Šollē.

Bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas pārstāvis skaidroja, ka jaunā administrācija ir mainījusi to, ka ir pausta vēlme uzlabot attiecības ar Krieviju. Viņaprāt, Tramps nav bijis pret Krieviju ļoti kritisks un joprojām nevēlas atzīt ļoti postošo lomu, kāda tai bija, iejaucoties ASV vēlēšanās, tomēr pašos pamatos eksperts saskata iepriekšējās politikas nepārtrauktību.

Šollē vērsa uzmanību, ka

ASV apņemšanās savas klātbūtnes palielināšanai Eiropā ir spēkā un Pentagons turpina atbalstīt šo misiju savā aizsardzības budžetā.

Ir piešķirti ievērojami līdzekļi, lai saglabātu šo klātbūtni, un visi signāli, kas redzami no ASV bruņoto spēku puses, no Pentagona vadības, liecina par šī kursa uzturēšanu, kas ir ļoti labas ziņas, domā fonda viceprezidents.

«Spēcīgai militārajai klātbūtnei šajā reģionā ASV ir stingrs atbalsts gan no republikāņiem, gan demokrātiem, tāpat arī Kongresā un valdībā. Tāpat kā dziļš skepticisms pret Krieviju.

Diemžēl mūsu prezidents neiet soli solī ar Vašingtonā valdošo viedokli par Krieviju,»

sacīja Šollē.

Eksperts skaidroja, ka katra prezidenta varai ir zināmi ierobežojumi, tomēr šī vara ir diezgan liela. Trampa prezidentūras laikā ir pieredzētas ASV Kongresa noteiktās ļoti striktās sankcijas pret Krieviju. Viņš norādīja, ka prezidenta administrācija tās centās novērst, un kādu brīdi pat tika apšaubīts, vai prezidents tām piešķirs likuma spēku, tomēr Kongresā valdīja tik pārliecinošs atbalsts sankcijām, ka tas būtu spējis pārvarēt arī prezidenta veto, ir pārliecināts Obamas administrācijas pārstāvis.

«Ja runājam par budžetu attiecībā uz mūsu militāro klātbūtni, tad es sagaidu daudz kontinuitātes. Tomēr ir skaidrs, ka šis prezidents cenšas panākt labākas attiecības ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Domāju, ka

nav šaubu par to, ka savdabīgi dīvainā veidā viņš Putinu apbrīno,

un, ja runājam par viņa līdera stilu, tad viņa darbībās ir daudz «putinistisku» tendenču,» teica Šollē.

Viņš piebilda, ka šī būs ASV sistēmas pārbaude, un līdz šim sistēma šo pārbaudi iztur, runājot gan par Kongresu, gan par presi, vai Vašingtonas stratēģisko sabiedrību. Vienlaikus eksperts norādīja, ka, lūkojoties trīs gadus tālā nākotnē, būs vēl jāpiedzīvo dažādi neparedzami pavērsieni.

«Es domāju, ka Tramps paliks amatā visus četrus gadus. Ļoti svarīgas būs Kongresa vēlēšanas nākamā gada novembrī, jo tad, ja demokrāti atgūs vienu no Kongresa namiem, tad pret administrāciju tiks vērsts daudz lielāks spiediens. Tomēr mums

ir jāpieņem, ka prezidents būs savā amatā pilnu termiņu,

turklāt viņš būs ļoti stiprs kandidāts uz pārvēlēšanu. Domāju, ka vienu lietu Trampa sakarā cilvēki ir sapratuši - politikā nekad nenovērtējiet viņu par zemu!» teica Šollē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu