LĢĀA: Čakša izplata maldinošas ziņas, ka asociācija saviem biedriem uzspiež streiku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Veselības ministres Andas Čakšas publiskajā telpā paustais, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) saviem biedriem uzspiež streiku, ir maldinošu ziņu izplatīšana, pauda asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa norādīja, ka vakar Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» Čakša izplatīja maldinošas ziņas par ģimenes ārstu streiku, kā arī LĢĀA un tās biedru darbību. «Kā zināms, maldinošu ziņu izplatīšana tiek izmantota, lai ietekmētu sabiedrību savā labā un manipulētu ar cilvēkiem, lai tā sasniegtu sev vēlamos mērķus,» sacīja Veide.

Viņa uzsvēra, ka lēmums par «lēnā» streika turpināšanu tika pieņemts valdē, kas pārstāv 1161 Latvijā praktizējošu ģimenes ārstu un dara visu nepieciešamo, lai nodrošinātu savu biedru tiesību un tiesisko interešu aizsardzību.

Veide atgādināja, ka 5.oktobrī notikušajā asociācijas biedru sapulcē biedri nolēma izteikt Čakšai priekšlikumu sākt kolektīvās sarunas ar LĢĀA un noslēgt koplīgumu, kas noteiktu ģimenes ārstiem svarīgus noteikumus. Ministre uz šo priekšlikumu atbildi pēc būtības nav sniegusi, bet presei esot teikusi, ka sarunas ar LĢĀA nesāks un koplīgumu neslēgs.

Vienlaikus Veide norādīja, ka sapulcē biedri nolēma streiku turpināt gadījumā, ja ministrija sarunu priekšlikumu noraidīs. Sapulces lēmums tiek īstenots. «Ministre, maldinoši norādot, ka asociācija uzspiež streiku, nerespektē LĢĀA biedru sapulces lēmumus,» piebilda Veide.

Tāpat viņa atzīmēja, ka ministre maldinoši norāda, ka notiek sarunas un ir panākta virzība ģimenes ārstu prakšu reformas un e-veselības jautājumos. Pēc Veides teiktā, tādas sarunas nenotiek un tāpēc virzību nav iespējams panākt.

LĢĀA atkārtoti aicinājusi Veselības ministriju (VM) šos jautājumus pēc būtības risināt divpusējās sarunās, bet ministrija to nevēlas darīt, apgalvoja Veide.

Asociācija aicina veselības ministri iepazīties ar faktiskajiem apstākļiem, kā arī kopā ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) piekrist sākt kolektīvās sarunas par koplīguma noslēgšanu ar ģimenes ārstiem.

Kā ziņots, maija beigās LĢĀA iesniedza VM piedāvājumu veidot divpusēju Izlīgšanas komisiju, lai vienotos par asociācijas biedru-ģimenes ārstu izteikto prasību izpildi. Ministrijai noraidot šo piedāvājumu, 3.jūlijā vairāk nekā 600 ģimenes ārstu sāka streiku. Asociācija solīja streiku pārtraukt, ja izdosies panākt vienošanos par prasību izpildi, tostarp kapitācijas naudas palielināšanu par 30%.

No 18.jūlija LĢĀA mīkstinājusi streika formu, turklāt pavisam nesen izteikusi jaunu piedāvājumu VM un valdībai slēgt koplīgumu par asociācijas biedru-ģimenes ārstu interešu aizstāvību nākamgad. Ministrija gan norādījusi, ka juridiski šāda veida līgumu nevar piedāvāt, bet aicina slēgt sadarbības memorandu. Šāds VM piedāvājums pārsteidza asociācijas prezidenti Veidi, jo sadarbības memorands ar ministriju tika noslēgts jau pirms 12 gadiem - 2005.gada 26.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu