Pagaidām nav skaidrs, vai Krievijas vienības pēc «Zapad» mācībām pilnībā pametušas Baltkrieviju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pagaidām nav īsti skaidrs, vai Krievijas karaspēka vienības pēc mācībām «Zapad» ir pilnībā pametušas Baltkrieviju, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Viņš kā augstākā militārpersona operējot ar faktiem, tāpēc norādīja, ka, pirmkārt, mācībās tika trenēta augsta līmeņa brigāžu un divīziju štābi, lai varētu nodrošināt operacionālo vadību. Otrkārt, tika trenēta karaspēka mobilitāte, lai varētu pārvietot ļoti lielu skaitu vienību, personāla un militārās tehnikas. Treškārt, mācību scenārijs bija vairāk «orientēts agresīvā - uzbrukuma virzienā».

Kalniņš skaidroja, ka pēc «Zapad» izmaiņas Latvijas aizsardzības plānos nav paredzētas, taču NBS kaujas spēju attīstības pasākumi joprojām turpinās.

«Katrai valstij ir tiesības trenēt savus bruņotos spēkus un esam jau sen sapratuši, ka mums ir blakus kaimiņš ar citāda veida nostādnēm nekā mēs gribētu. Tie uzdevumi, kas minēti nacionālajā aizsardzības koncepcijā un citos plānošanas dokumentos, ir nemainīgi un mēs bruņotos spēkus turpinām attīstīt. «Zapad» mācības nav iniciējušas kādu konkrētu NBS spēju attīstību. Mēs bruņoto spēku kaujas spējas attīstām pastāvīgi, neraugoties uz «Zapad» norisi,» norādīja Kalniņš.

NBS komandieris neuzskata, ka Latvijas sabiedrībai vajadzētu uztraukties par tik lielām kaimiņvalstu mācībām. «Es vēlos skaidri un gaiši pateikt sabiedrībai, ka mēs esam gatavi aizsargāt Latviju. Neskatoties uz to, ka šīs mācības daudz pieminētas masu medijos, tas nenozīmē, ka tagad būtu jāpieņem kardināli lēmumi par milzīgiem draudiem,» uzsvēra Kalniņš.

Lai arī Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Viktors Muženko septembra beigās paziņojis, ka Baltkrievijas teritorijā pēc «Zapad» noslēguma ir palicis Krievijas karaspēks, NBS komandieris norādīja, ka arī šajā ziņā balstoties uz faktiem, tāpēc līdz pat šodienai nav līdz galam skaidrs, vai Krievijas karaspēks atstājis Baltkrieviju. «Ja fakts, ka karaspēks nav pametis Baltkrieviju būtu apstiprinošs, tad es to arī pateiktu. Šodien tas līdz galam nav skaidrs. Krievija oficiāli paziņojusi, ka izvedusi karaspēka vienības, tāpēc es pagaidām neizteikšos par Ukrainas kolēģa izteikumiem,» norādīja Kalniņš.

NBS komandieris arī norādīja, ka plašāki Latvijas NBS secinājumi par «Zapad» vēl tikai gaidāmi.

Jau ziņots, ka Krievijas un Baltkrievijas kopīgo mācību «Zapad 2017» aktīvais posms norisinājās no 14. līdz 20.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu