VBTAI Konsultatīvā nodaļa visbiežāk palīdzību sniedz bērniem ar traumatisku pieredzi ģimenē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Konsultatīvā nodaļa visbiežāk atbalstu sniedz bērniem ar traumatisku pieredzi ģimenē, šodien žurnālistiem sacīja Konsultatīvās nodaļas vadītāja Inga Millere.

Viņa norādīja, ka bieži bērnu, kas nonāk Konsultatīvajā nodaļā, problēmas ir medicīniska rakstura, tomēr lielākā daļā gadījumu bērnu uzvedība saistīta ar sekām pēc dažādām traumatiskām un krīzes situācijām ģimenē.

Pēc Milleres paustā, ne vienmēr ģimenē cieš pats bērns, bet viņš mēdz būt tas, kurš redz problēmu, piemēram, vardarbību starp vecākiem.

Millere uzsvēra, ka aiz katra problemātiska bērna ir liela sāpe, turklāt jo agresīvāks bērns, jo lielāka ir viņa iekšējā sāpe un jo vairāk bērns ir cietis. Tieši šiem bērniem palīdzība ir nepieciešama visvairāk. Ir nereāli domāt, ka bērns ar šādām sāpēm spēj uzvesties adekvāti, tāpēc uz bērnu nevajadzētu dusmoties, bet domāt par to, kam vajadzētu lūgt palīdzību un kuram par šo gadījumu ziņot, piebilda Millere.

Projekta «Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē» konsultants bērnu tiesību aizsardzības jomā Jānis Pāvulēns informēja, ka no 2016.gada 1.oktobra kopumā saņemti 315 bērnu vecāku un likumisko pārstāvju iesniegumi, savukārt 230 bērniem jau izstrādātas atbalsta programmas.

Pāvulēns informēja, ka visbiežāk jeb 56% gadījumu Konsultatīvās nodaļas uzmanībā nonāk bērni, kuriem ir nepietiekama uzvedības un saskarsmes pašregulācija, 44% gadījumu bērni neievēro noteikumus, 34% - novērota agresīva saskarsme, 25% - izaicinoša izturēšanās.

Millere norādīja, ka gada laikā Konsultatīvās nodaļas darbā bijušas arī nepilnības un kļūdas, bet ne reizi nodaļa nemēģināja problēmas «paslaucīt zem paklāja».

Vienlaikus viņa norādīja, ka pagaidām sabiedrības vajadzības ir lielākās nekā Konsultatīvās nodaļas resursi spēj nodrošināt, tomēr tas ļāvis darbiniekiem būt radošiem un nemitīgi pilnveidot nodaļas darbu. «Gada laikā analizējām, skarbi analizējām, un veicām uzlabojumus, lai pakalpojums būtu saprotamāks vecākiem, speciālistiem un sabiedrībai kopumā,» sacīja Millere.

Viņa atzina, ka pagaidām Konsultatīvā nodaļa vēl nav sasniegusi ideālo darba modeli, taču turpinās savā darbā meklēt problēmas, analizēt tās, kā arī veikt dažādus uzlabojumus.

Vienlaikus Millere norādīja, ka pagaidām Konsultatīvā nodaļa nav pieejama visām ģimenēm, jo, kaut arī pakalpojums ir bez maksas un bez rindām, attālums nereti ir liels pārbaudījums pieaugušajiem, nemaz nerunājot par bērniem ar uzvedības problēmām. Patlaban Konsultatīvās nodaļas pakalpojumus visvairāk izmanto Rīgas un Pierīgas ģimenes, tomēr tiek strādāts pie šīs problēmas risināšanas.

VBTAI no pagājušā gada aprīļa līdz 2021.gada martam īsteno Eiropas Sociālā fonda projektu «Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē», lai pilnveidotu atbalsta sistēmu bērniem ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes grūtībām, viņu likumiskajiem pārstāvjiem vai aprūpētājiem, kā arī pašvaldību speciālistiem. Konsultatīvā nodaļa izveidota šī projekta gaitā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu