Bičkovičs: Latvijā joprojām ir problēmas ar tiesnešu neatkarību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijā joprojām ir problēmas ar tiesnešu neatkarību, intervijā telekanāla LNT raidījumam «900 sekundes» teica Augstākās tiesas priekšsēdētājs un Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Viņš norādīja, ka Eiropas Tieslietu padomju tīkla aptaujā par tiesnešu neatkarību konstatēts, ka Latvijas tiesnešu pašvērtējums par savu neatkarību ir viszemākais no visām Eiropas valstīm.

Bičkovičs atgādināja, ka jautājums par tiesas neatkarību nekad nav noņemts no dienas kārtības. Viņaprāt, nav runa tikai par tiesnešu vēlmi būt neatkarīgiem, bet gan par sabiedrības ieinteresētību, lai Latvijā tiesas būtu neatkarīgas.

Bičkovičs atzina, ka pēdējā pētījuma rezultāti bija pārsteigums, taču viņš norādīja uz vairākiem iemesliem, kādēļ tiesnešiem ir tik zems pašvērtējums par neatkarību.

Runājot par tiesnešu neatkarību, Bičkovičs minēja tās trīs līmeņus – ārējā, iekšējā un personiskā neatkarība. Ārējā neatkarība ir saistīta ar mijiedarbību ar pārējiem diviem valsts varas atzariem. Piemēram, daudzi tiesneši un Tieslietu padome vērsusi uzmanību uz pārāk lielo Tieslietu ministrijas ietekmi uz tiesnešu kandidātu atlasi tiesneša amatam, k arī attiecībā uz tiesnešu karjeras izaugsmi. Bičkovičs atzina, ka šie jautājumi tiek sakārtoti, un ir pieņemti grozījumi likumā, kas šis problēmas novērš.

Iekšējā neatkarība esot atkarīga no tiesnešu mijiedarbības, pieredzējušāku kolēģu attieksmes pret jaunajiem kolēģiem u.c. Arī šajā līmenī notiek pārmaiņas, piemēram, samazinot tieslietu ministra kompetenci attiecībā uz disciplinārlietu ierosināšanu.

Savukārt trešais līmenis ir katra atsevišķā tiesneša personiskā sajūta, viņa mugurkauls, spēja nebūt ietekmējamam, piebilda Bičkovičs.

Kā ziņots, Latvijas tiesneši šodien pulcēsies tiesnešu konferencē, kuras pamattēma šogad būs tiesnešu neatkarība, aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Ar priekšlasījumu par tiesneša neatkarības, pašizpratnes un tiesību izpratnes aspektiem tiesnešus uzrunās Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits.

Konferences gaitā tiesneša neatkarības tēma tiks apskatīta no vairākiem skatupunktiem.

Savu redzējumu par tiesnešu ārējo neatkarību no likumdevēja, izpildvaras un arī no ceturtās varas - medijiem - sniegs Tieslietu padomes priekšsēdētājs Bičkovičs, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) un Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša.

Otrā diskusija būs par to, kā tiesnesim būt neatkarīgam pašā tiesu sistēmā. Uzstāties aicināti tiesnešu pašpārvaldes institūciju vadītāji, Tiesnešu biedrības priekšsēdētājs, kā arī tiesu priekšsēdētāji.

Savukārt par personības iekšējo neatkarību lēmumu pieņemšanā tiesneši varēs dzirdēt neierastāku rakursu psihologa Ivara Austera, antropoloģes Aivitas Putniņas un basketbola tiesneša Oļega Latiševa skatījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu