«Progresīvie» protestē, ka «liekās mutes ar ragaviņām aizvelk uz mežu nomirt»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Partijas «Progresīvie» organizētajā piketā pie Saeimas pret veselības aprūpes pieejamības sasaisti ar sociālās apdrošināšanas iemaksām piedalās ap 20 cilvēki.

Partijas pārstāvji ieradušies ar vairāk nekā desmit ragavām, katru no tām sasaistot ar konkrētu cilvēku grupu, lai veidotu asociāciju ar latviešu tautas pasakās sastopamo rīcību, kad «liekās mutes ar ragaviņām aizvelk uz mežu nomirt».

Uz ragavām piestiprinātajos plakātos nosauktas tādas apdraudētās grupas kā cilvēki, kas kārto invaliditāti, sezonas darba veicēji, neatalgota valdes locekle, neklātienes studenti, 3.grupas invalīdi, reemigranti, brīvprātīgā darba veicēji, mājsaimnieces, bezpajumtnieki un citas grupas.

Kā ziņots, «Progresīvie» iestājas pret Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā un 1.lasījumā pieņemtajā Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā ietverto principu, ka veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība tiks sasaistīta ar sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanu, aģentūru LETA informēja partijā.

Partija uzskata, ka ir viens princips, ko 21.gadsimtā pārkāpt nav pieļaujami, proti, nedrīkst atņemt tiesības uz veselības aprūpi tiem, kuri par to nevar samaksāt.

VM likumprojekts, kuru šodien izskatīs Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, sadala sabiedrību grupās, kuras varēs saņemt valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību un kuras - vienīgi neatliekamās palīdzības un atsevišķu slimību ārstēšanas minimumu, uzsvēra partijā. Ielaistu hronisku slimību un neatpazītu akūtu stāvokļu gadījumos tas pakļaus cilvēkus pāragras nāves riskam, apgalvo «Progresīvie».

Partija uzskata, ka likumprojekts balstās uz «bezatbildīgi vienkāršotu taisnīguma izpratni, pieņemot, ka cilvēks, kas nemaksā sociālās apdrošināšanas iemaksas, ir nodokļu nemaksātājs», tādēļ tam nepienākas pilns veselības aprūpes pakalpojumu grozs. «Faktiski šāda pieeja liek domāt, ka valsts soda nekonkretizētu 300 000 cilvēku loku ar amorālu sodu jomā, kas cilvēkam ir vitāli svarīga - veselība. Rodas jautājums, kādēļ gan Latvijā ir nāvessoda un spīdzināšanas aizliegums, ja likumdevējs var paredzēt šādas, no humānisma perspektīvas, nesamērīgas sekas,» teikts partijas paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu