Bordāns: Parakstu vākšana par mācību valodas brīvu izvēli ir pretlikumīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Parakstu vākšana par mācību valodas brīvu izvēli ir pretlikumīga, uzskata Rīgas domes deputāts Jānis Bordāns (JKP).

Viņš aģentūrai LETA skaidroja, ka Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas iniciatīva brīvi izvēlēties mācību valodu, par kuru portālā «Manabalss.lv» pārtraukta parakstu vākšana, neatbilst Satversmes normām. Viņaprāt, portāls ir cienāms un respektējams, taču arī tā uzturētāji ikdienā cenšoties portālā neievietot kādas pretlikumīgas iniciatīvas.

«Es atsaucos uz Satversmes 4.pantu, kurā ir noteikts, ka valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda. Savukārt izglītība ir viens no valsts integrācijas pamatiem. Izejot no šī principa nevar noteikt, ka katrs varētu izvēlēties brīvi, kādā valodā uzturēt skolas,» norādīja Bordāns.

Pēc viņa domām, asociācijas vadītāja, partijas «Saskaņa» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieka Igora Pimenova neizpratne sūdzību pamatot uz 112. un 114.Satversmes pantu, nozīmējot nepareizu 112.panta interpretāciju. «Viņu viedoklis nav likums, un viņi acīmredzot nepareizi interpretē 112.pantu. Nevar atsaukties tikai uz vienu pantu par izglītību, kurš tajā brīdī nerunā par valodu. Piemēram, ja vecāki izvēlētos ķīniešu valodu, valstij pamatojoties uz 112.pantu būtu jāgarantē, ka pamatizglītība ir ķīniešu valodā?» retoriski jautāja Rīgas domes deputāts.

Viņaprāt, šāda uztvere par obligāto valsts izglītību un tiesībām uz izglītību nozīmētu vienlaikus Satversmē un tās preambulā izteikto principu graušanu un būtu pretēji principiem, uz kuriem dibināta Latvijas valsts.

Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» pārtraukta parakstu vākšana par Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas iniciatīvu brīvi izvēlēties mācību valodu.

Kā aģentūra LETA noskaidroja portālā, veicot papildu izvērtēšanu, pastāv pamatotas aizdomas, ka iesniegtā iniciatīva ir pretrunā ar Satversmi. Tādēļ patlaban parakstu vākšana apturēta, sāktas papildu konsultācijas ar ārējiem juristiem un rekomendāciju sniegšanu autoram par iniciatīvas uzlabošanu un restartēšanu.

Asociācijas vadītājs partijas «Saskaņa» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Igors Pimenovs aģentūrai LETA pastāstīja, ka portālā «Manabalss.lv» saņemtas divas sūdzības - vienas sūdzības autors ir Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits, savukārt otru iesniedzis Bordāns.

Sūdzībās to autori esot atsaukušies uz Satversmes 112.pantu, kas nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz izglītību un valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību, kā arī uz 114.pantu, kas savukārt paredz, ka personām, kuras pieder pie mazākumtautībām, ir tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu