Vējonis nepauž skaidru atbalstu «čekas maisu» publiskošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nepauž skaidru atbalstu tā dēvēto čekas maisu publiskošanai.

Telekanāla LNT raidījumā «900 sekundes» Vējonis skaidroja, ka ir saņemts bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas aicinājums publiskot «čekas maisu» saturu. Vēstule tiek vērtēta, un komisijai tiks sniegta atbilde.

Prezidents uzskata, ka komisijai ir jāvēršas Saeimā, kas var pieņemt attiecīgu likumu.

Viņaprāt, Latvijas sabiedrībai kopumā ir jāzina sava vēsture un tajā skaitā arī šīs ne visai glaimojošās vēstures lappuses. Taču tādēļ ir izveidota attiecīgā komisija, kas izvērtē cilvēku saistību ar VDK un sniedz savu vērtējumu.

Vējonis uzsvēra, ka Latvijā pieejamie materiāli ir fragmentāri, tādēļ ir svarīgi komisijai skaidrot, kāds ir katra konkrētā cilvēka nodarījums pret valsti un sabiedrību. Ir jāskaidro vēstures fakti, kā cilvēki nokļuvuši sarakstos. Situācijas esot bijušas dažādas, un ne visi sarakstos minētie ir sadarbojušies ar VDK.

Vējonis piebilda, ka «čekas maisos» politiķu esot ļoti maz vai to nav vispār, jo pretējā gadījumā viņi nevarētu pretendēt uz deputāta vai ministra amatu.

Jau vēstīts, ka VDK zinātniskās izpētes komisija vērsusies pie Valsts prezidenta, lūdzot atcelt īpašo VDK likumu un nodot «čekas maisus» atklātībai.

Komisija jau 2015.gadā pieņēma lēmumu, ka vēsturiskās patiesības, vārda brīvības un sabiedrības saliedētības vārdā esot jānodrošina pilnīga un tūlītēja visu VDK dokumentu, arī SAB esošo, nodošana atklātībai un brīvai pētniecībai bez līdzšinējās diskriminācijas.

Kā ziņots, ka saskaņā ar SAB direktora Jāņa Maizīša teikto žurnālam «Ir» viens no iemesliem, kādēļ netiek publiskota padomju VDK kartotēka, ir apstāklis, ka nav pierādījumu tur iekļauto cilvēku faktiskai sadarbībai. Savukārt otrs - tā būtu ļoti selektīva attieksme, jo tiktu publiskota tikai tā daļa, kas ir pieejama Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu