Bijusī ierēdne: Visticamāk, daļa izglītības reformu tiks politiski nobremzētas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) pašlaik trūkst kapacitātes visu iecerēto reformu paveikšanai, turklāt dažas no tām, visticamāk, tiks nobremzētas politiski, šādu viedokli «Latvijas Avīzē» paudusi bijusī IZM Izglītības departamenta direktore un valsts sekretāra vietniece Evija Papule.

Pēc Papules domām, šajā politiskajā situācijā Izglītības likuma grozījumi par sešgadniekiem skolās uz kādu laiku tiks atlikti, turklāt viņa bažījas, vai līdz ar to netiks apdraudēta arī visa izglītības satura reforma. «Apdraudējums ir diezgan liels, arī satura ieviešanu var nākties atlikt. Tomēr svarīgi, ka darbs ir izdarīts - saturs jau teju ir izstrādāts un pedagoģiskā un sabiedriskā doma veidojas tajā virzienā, ka pārmaiņas tomēr ir vajadzīgas.»

«Šobrīd izglītībā ir viena liela pārmaiņa: tā ir izglītības satura reforma. To veikt ir pats pēdējais laiks. Pārējais ir pakārtots vai ar to saistīts, tajā skaitā valodu joma,» piebildusi bijusī ierēdne.

Papule kritizējusi, ka daudzi lēmumi par reformām tomēr tikuši pieņemti konvulsīvi. «Pieņemot lēmumus, ir jāzina, kā tos īstenosim, jābūt skaidriem vismaz nākamajiem trīs soļiem. Turklāt ir jārunā ar sadarbības partneriem, ar tiem, kam būs jāīsteno šīs pārmaiņas. Ja nav pagūts runāt pirms lēmuma pieņemšanas, jārunā pēc tam, cik ātri vien iespējams. Skolās ir zinoši direktori un pedagogi, taču nu viņi jūtas uzmesti, apdraudēti. Savukārt, ja viņi laikus būtu uzrunāti, kopā būtu iespējams izstrādāt darbības plānu. Tagad sanāk tā, ka ministrijā pieņem lēmumu, bet jāīsteno tas būs skolām, tām faktiski pasaka: nu tā ir jūsu problēma, dariet, ko gribat, bet īstenojiet mūsu plānu.»

«Politiskajiem lēmumiem ne vienmēr apakšā ir plāns. Tā var būt, ja vien ministrs var paļauties uz stipru ieviesējinstitūciju. Taču šobrīd tā nav, un tagad ir skaidrs tikai pirmais solis,» turpinājusi Papule.

Bijušo ierēdni darot uzmanīgu tas, ka jebkuras izmaiņas izglītībā tiek politizētas, kaut daudzas lietas būtu jārisina nozares profesionāļiem. «Protams, politiķi pieņem normatīvo bāzi, taču lēmumi būtu jāvirza profesionāliem. Pieredze rāda, ka labākie lēmumi tapuši nevis politiskās, bet gan profesionālās diskusijās. Jo politiskā līmenī ir tikai balsu skaitīšana: varēsim vai nevarēsim izbīdīt. Tas ir par seklu, lai pieņemtu ilgtspējīgus lēmumus.»

«Ja vēlamies virzīt lielas reformas, būtiskas pārmaiņas, ir ļoti svarīgi strādāt kopā ar gudriem, zinošiem un profesionāliem cilvēkiem vai vismaz tādiem, kam piemīt viena no šīm īpašībām. Šādiem cilvēkiem ir jābūt ministrijas vadībā, jo tieši no viņiem atkarīgs, kāds būs pārmaiņu rezultāts,» sacījusi Papule, «IZM kopumā trūks kapacitātes, lai kvalitatīvi īstenotu visas sāktās reformas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu