Vējonis: Sabiedrībai ir tiesības zināt Latvijas vēstures traģiskās lappuses

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrībai ir tiesības zināt Latvijas vēstures traģiskās lappuses, komentējot «čekas maisu» publiskošanu pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš skaidroja, ka to, cik plašā apjomā tiks noteikta dokumentu pieejamība, būs atkarīgs no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas dokumentu izpētes darba un komisijai ir ļoti intensīvi jāstrādā, lai tā līdz nākamā gada 31.maijam spētu valdībai iesniegt izvērstu pamatojumu par to, cik plaši šo informāciju jādara pieejamu. Par apjomu savs slēdziens jādod dokumentu izpētes komisijai un tad valdība lems, par to, cik plaši vai šauri šī informācija tiks sniegta, piebilda Vējonis.

«Sabiedrībai ir tiesības zināt mūsu vēstures traģiskās lappuses, tajā skaitā informāciju par tiem, kas iespējams ir sadarbojušies ar VDK. Likums skaidri un gaiši pasaka, ka šai informācijai nākamā gada beigās atbilstoši valdības lēmumam jābūt pieejamai. Tas nozīmē, ka kaut kāda informācija būs plaši pieejama vai ne tik plaši pieejama zinātniekiem un sabiedrībai,» teica Valsts prezidents.

Vējonis arī uzsvēra, ka sabiedrībai nepieciešams izskaidrot, kādā veidā Padomju laikā notika VDK aģentu vervēšana un kādas metodes tam tika izmantots, jo sabiedrībā ir daļa cilvēku, kas atceras šos laikus, bet ir arī jaunā paaudze, kas par to neko nezina. Viņaprāt, ir svarīgi informēt un audzināt sabiedrību un skaidrot par tā laika procesiem, citādāk sabiedrībā var veidoties nepareizs priekšstats.

Savukārt Kučinskis žurnālistiem norādīja, ka likumdevējs komisijai ir skaidri komisijai gan mandātu, gan uzdevumu, un 750 000 eiro līdz šim ir iztērēti un darbs tuvojas beigām, tādēļ komisijai ir jānāk ar sava uzdevuma izpildi uz valdību, kas arī tiek gaidīts. «Tas, kas šobrīd notiek sabiedriskajā telpā, vairāk atgādina politisko diskusiju - vērt vai nevērt vaļā,» piebilda premjers.

Jau ziņots, ka VDK zinātniskās izpētes komisija ir nolēmusi vērsties pie Valsts prezidenta, lūdzot atcelt īpašo VDK likumu un nodot «čekas maisus» atklātībai. Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris komisijas vārdā lūdz Vējoni rosināt atcelt pirms 23 gadiem pieņemto īpašo Valsts drošības komitejas likumu, kas paredz īpašu procesu tiesā, un nodot SAB esošo okupētājvaras totalitārā režīma specdienesta dokumentāciju arhīvam, kur tam varētu piekļūt ikviens.

Komisija lūdz, paturot citu likumu speciālajās tiesību normās jau esošos ierobežojumus, atzīt par spēku zaudējušu likumu «Par bijušās VDK dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu».

Telekanāla LNT raidījumā «900 sekundes» Vējonis skaidroja, ka ir saņemts komisijas aicinājums publiskot «čekas maisu» saturu. Vēstule tiek vērtēta un komisijai tiks sniegta atbilde.

Prezidents uzskata, ka komisijai ir jāvēršas Saeimā, kas var pieņemt attiecīgu likumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu