Vai noteikt likumā, ka vēlēšanu iecirkņa vadītājam ir pienākums ziņot policijai par vēlētāju ietekmēšanu?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā debates raisīja deputātes Lolitas Čigānes (Par!/V) priekšlikums, kas paredz noteikt pienākumu vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētājam konkrētos gadījumos ziņot policijai, arī par vēlēšanu tiesību realizēšanas kavēšanu.

Ņemot vērā iepriekšējās vēlēšanās konstatētos balsu pirkšanas gadījumus, parlamentāriete rosina likumā noteikt, ka vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs raugās, lai vēlēšanu telpās un tuvāk par 50 metriem no ieejas ēkā, kurā atrodas vēlēšanu iecirknis, netiktu kavēta vēlēšanu tiesību realizēšana, veikta vēlēšanu dokumentu viltošana, nepareiza balsu saskaitīšana vai pārkāpta aizklāta balsošana.

Saskaņā ar šo priekšlikumu vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājam nekavējoties būtu jāziņo Valsts policijai, ja ir konstatētas pazīmes par kādu no minētajiem pārkāpumiem, kā arī par kārtības traucēšanu, kā arī aģitāciju.

Komisijas sēdē raisījās diskusijas par vairākiem jautājumiem, piemēram, par to, vai visās minētajās situācijās vēlēšanu komisiju vadītāji ziņo tiesībsargājošajām iestādēm jau tagad. Valsts policijas pārstāve norādīja, ka regulāri tiek saņemta informācija no vēlēšanu komisiju priekšsēdētājiem, reizē piebilstot, ka bijis arī tāds problemātisks gadījums, par kuru priekšsēdētājs nav ziņojis, bet to darījuši paši vēlētāji.

Čigāne vērsa uzmanību, ka policija nezina par tiem gadījumiem, kad vēlēšanu komisijas priekšnieks nav ziņojis un ka pašlaik tā drīzāk ir «loterija», vai šī amatpersona vai kādi citi cilvēki pavēstīs tiesībsargājošajām organizācijām par kādu no augstāk minētajiem gadījumiem. Tas būtu jāmaina, likumā nosakot pienākumu ziņot policijai, skaidroja politiķe.

Deputāts Ainārs Mežulis (ZZS) savukārt norādīja, ka ne jau pašos iecirkņos atklāti notiek balsu pirkšana, bet gan kaut kur citur, kur vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs nav klāt.

Parlamentārieši Romāns Mežeckis (NSL) un Juris Šulcs (V) pozitīvi novērtēja to, ka tiek aktualizēta nepieciešamība turpināt vērsties pret balsu pirkšanas gadījumiem.

Pēc komisijas priekšsēdētāja Sergeja Dolgopolova (S) rosinājuma šī jautājuma skatīšana tika atlikta, lai Čigāne kopā ar Saeimas Juridiskā biroja pārstāvjiem sagatavotu precizētu priekšlikumu diskusijas turpināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu