Igaunijas amatpersona: ASV gaida lielāku Baltijas valstu sadarbību apmaiņā pret $100 miljonu palīdzību

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš

Gaidāmā ASV 100 miljonu dolāru palīdzība Baltijas valstu atbalstam aizsardzības jomā nāks kopā ar aicinājumu Igaunijai, Latvijai un Lietuvai vairāk sadarboties savā starpā, paziņojusi Igaunijas Aizsardzības ministrijas amatpersona.

«Tas, kas atšķir šos 100 miljonus no 100 miljoniem, ko Igaunija, Latvija un Lietuva saņēma 2014.gadā, ir vēstījums, ko amerikāņi pievienojuši šoreiz, ka Baltijas valstīm ir vairāk jāsadarbojas savā starpā,» intervijā Igaunijas sabiedriskajai televīzijai ETV norādīja Aizsardzības ministrijas aizsardzības investīciju departamenta vadītājs Kusti Salms.

Igaunijas parlamenta aizsardzības komitejas loceklis Antss Lāneotss norādīja, ka Baltijas valstu sadarbība lielos iepirkumos līdz šim nav bijusi veiksmīga.

«Latvieši un lietuvieši nopirka pilnīgi atšķirīgu militāro aprīkojumu, nekā tas, kas ir mums. Šeit sadarbība tik labi nedarbojas,» sacīja Lāneotss.

Igaunija pirms trim gadiem ar ASV atbalstu iegādājas prettanku raķešu sistēmas «Javelin», bet sakaru sistēmas iegādājās par saviem līdzekļiem. Saskaņā ar Salma sacīto Igaunija sāka veidot savu prettanku aizsardzību ar naudu, ko saņēma 2014.gadā.

«ASV palīdzības mērķis ir atbalstīt neatkarīgu aizsardzības spēju attīstīšanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā saskaņā ar šo valstu militārās attīstības plāniem; palīdzības prioritātes ir saskaņotas ar Baltijas valstīm,» aģentūrai BNS sacīja Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis.

ASV Kongresa Pārstāvju palātas un Senāta bruņoto spēku komiteju pagājušajā nedēļā apstiprinātajā ASV 2018.finanšu gada aizsardzības budžeta projektā 100 miljoni dolāru paredzēti Baltijas valstu atbalstam.

Atbilstoši budžeta projektam Eiropas atturēšanas iniciatīvas (EDI) ietvaros 100 miljoni dolāru atvēlēti, lai «īstenotu vai atbalstītu vienu kopīgu Baltijas valstu programmu, kas uzlabotu to izturētspēju pret Krievijas agresiju un stiprinātu to militārās jaudas Krievijas agresijas atturēšanai».

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas ir jāatbalsta abām Kongresa palātām un jāparaksta prezidentam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu