Šadurskis: Katrai augstskolai jādomā par Latvijas reputāciju ārzemēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Katrai augstskolai vajadzētu domāt par Latvijas reputāciju ārzemēs, parakstot vienošanos par labu praksi ārvalstu studējošo piesaistē un studiju nodrošināšanā, sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Latvijā ārvalstu studentu skaits ir sasniedzis 10% no visiem studējošiem, un to skaits būtiski ir palielinājies pēdējo trīs gadu laikā.

Šadurskis uzsvēra, ka visiem kopā ir jādomā, kā jauniešiem visiem kopā un katram atsevišķi parādīt Latviju, domājot par to, kāds iespaids viņiem rodas par mūsu valsti vēl pirms viņu ierašanās Latvijā, kā viņi šeit jūtas kā studenti un ar kādām domām un iespējām viņi aizbrauks no Latvijas pēc savu studiju beigšanas.

«Mums gribētos domāt, ka pēc skolu absolvēšanas viņi būs Latvijas vēstneši pasaulē, sekmēs sadarbību starp Latviju un viņu izcelsmes valstīm gan attīstot ekonomisko sadarbību, gan sekmējot cilvēku saprašanos starp valstīm mūsu nemierīgajā pasaulē šodien,» norādīja ministrs.

Šadurskis mudināja augstskolas vienmēr domāt par mūsu valsts reputāciju, kā arī to, kādu tēlu mēs par sevi atstājam šiem jauniešiem, kuri vēl tikai atbrauks uz Latviju un lēmumu, iespējams, viņi pieņems pēc atsauksmēm, ko tie būs dzirdējuši no citiem par Latviju.

Politiķis pauda cerību, ka, parakstot šo vienošanos, nozare turpinās sekmēt labo praksi darbā ar ārvalstu studentiem.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) prorektors Ingars Eriņš uzsvēra, ka RTU šī vienošanās ir svarīga, jo, lai arī ārpus Latvijas robežām piedāvājam katrs savu programmu, mūs visus kopā asociē kā Latviju. Līdz ar to, viņaprāt, ir svarīgi, lai kvalitātes līmenis visiem ir vienāds. «Lai nav tā, ka pēc kādas mazās augstskolas nepatīkamā atgadījuma vēršas pret visām citām augstskolām,» atgādināja Eriņš.

Arī Biznesa augstskolas «Turība» rektors Aldis Baumanis akcentēja, ka ārzemēs uztver nevis katru augstskolu atsevišķi, bet katru augstskolu - kā visu Latviju kopumā, tā spriežot par Latvijas augstākās izglītības vērtību, nozīmi un kvalitāti. Viņš piebilda, ka desmit gadu laikā «augstākās izglītības eksporta tirgū redzēti visādi brīnumi».

Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis pauda, ka jebkura darbība, kas saistāma ar studiju kvalitātes celšanu, ir atbalstāma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu