Ierēdņi kā valsts budžeta vārtu sargi, viss ziedotāju rokās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valstij būtu jāatrod iespēja uzņemties atbildība par ārstēšanu, nevis jāatstāj visu ziedotāju rokās. Taču bieži vien ierēdņi ir kā budžeta vārtu sargi - ja ļoti precīzi nepaprasi, tev varbūt pat nemaz neko vairāk nepiedāvā, tā par veselības aprūpes sistēmu Latvijā saka «Ziedot.lv» vadītāja Rūta Dimanta.

Intervijā laikrakstam «Diena» Dimanta atzīst: «Kā teica viens mūsu apmeklētājs, bieži vien ierēdņi ir kā budžeta vārtu sargi - ja ļoti precīzi nepaprasi, tev varbūt pat nemaz neko vairāk nepiedāvā. Pirms mēs sākam vākt ziedojumus jebkurai vajadzībai, parasti lūdzam vēlreiz noskaidrot, vai attiecīgais pakalpojums nav valsts apmaksāts. Bieži vien gadās, ka pacients atzvana un saka: jā, ziniet, man neviens nebija pateicis, ka tas tiešām ir valsts apmaksāts un attiecīgo pakalpojumu var saņemt.»

Dimanta uzsver, ka «jebkurā sabiedrībā var paskatīties - kam ziedo, tā ir turienes aktuālākā problēma. Latvijā tā ir medicīna, ar to saistītu problēmu gadījumos arī «Ziedot.lv» visbiežāk lūdz palīdzību.»

«Ne tikai onkoloģijai, arī citām saslimšanām, kur regulāri jālieto zāles un kur ikmēneša maksājumi par medikamentiem lielāki par attiecīgo slimnieku ienākumiem.»

Atgādinām, ka Latvijā populārajam mūziķim Valteram Frīdenbergam agresīvas formas vēža ārstēšanai dažu dienu laikā tika savākti vairāk nekā 100 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu