IZM: Nākamā gada budžets ļaus mērķtiecīgi turpināt sāktos darbus ministrijas pārraudzībā esošajās jomās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Nākamā gada valsts budžets ļaus mērķtiecīgi turpināt sāktos darbus Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzībā esošajās jomās, informēja ministrijā.

IZM pārstāvji norādīja, ka ministrijas nākamā gada budžets vērtējams kā stabils un labs - nemainīgā līmenī tikšot nodrošināts finansējums visu ministrijas pārziņā esošo funkciju veikšanai, kā arī ir panākts finansējuma pieaugums augstskolām, zinātnei, sportam, jaunatnei, kā arī lielāks atbalsts latviskajai izglītībai diasporā un latviešu valodas apguvei.

Ministrijas galvenie pasākumi 2018.gadā ir turpināt pāreju uz jauno izglītības saturu vispārējā izglītībā un veikt Eiropas Savienības (ES) fondu investīcijas ilgtspējīga skolu tīkla izveides nodrošināšanai. Tāpat nākamajā gadā ievērojams finansējums paredzēts skolēnu individuālo kompetenču attīstībai, atbalstam bērniem ar mācīšanās grūtībām, kā arī bērnu ar speciālām vajadzībām integrācijai vispārējās izglītības iestādēs, kas arī pamatā tiks segts no Eiropas Sociālā fonda.

«Vienlaikus, rūpējoties par tiem pedagogiem, kuri trīs gadus pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas pašvaldību dibināto skolu likvidācijas vai reorganizācijas gadījumā varētu zaudēt darbu, IZM nodrošinājusi šiem pedagogiem sociālo atbalstu turpmāko trīs gadu laikā. 2018.gadā netiek prognozētas būtiskas skolu tīkla izmaiņas, tāpēc plānots, ka sociālo atbalstu varētu saņemt līdz 80 pirmspensijas vecuma pedagogu,» teikts IZM paziņojumā.

Augstskolām piešķirtais papildu finansējums 2,2 miljonu eiro apmērā tiks izmantots budžeta studiju vietu bāzes izmaksu palielināšanai līdz 1458 eiro. Ministrijas pārstāvji norādīja, ka nākamgad tiks uzsākta konceptuāli jauna skolotāju izglītības modeļa īstenošana, kā arī tiks turpināta jaunā, uz rezultātiem balstītā augstākās izglītības institūciju pārvaldības un finansēšanas modeļa ieviešana.

Sakarā ar vidējā termiņa valsts budžeta projektu, tajā paredzēts finansējuma palielinājums zinātnei un pētniecībai par 3,4 miljoniem eiro, tajā skaitā papildu 1,4 miljoni eiro 2018.gada IZM budžetā tiks atvēlēti fundamentālo un lietišķo pētījumu veikšanai, savukārt papildu 2 miljoni eiro vidējā termiņa Ekonomikas ministrijas budžetā - valsts pētījumu programmas īstenošanai enerģētikas jomā.

Sporta nozarei papildus piešķirti gandrīz 2,4 miljoni eiro. Nodrošinot sporta federāciju un sporta pasākumu, augstas klases sasniegumu sportā finansēšanu, profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu pedagogu darba samaksu un citus sporta nozarei būtiskus pasākumus, vienlaikus nākamgad IZM pilnveidos normatīvo regulējumu sporta politikas jomā un īstenos sporta speciālistu sertifikācijas sistēmas reformu.

Izmantojot piešķirto papildu finansējumu, nākamgad plānots izveidot ārzemēs dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo latviskās izglītības modeli, sniegt lielāku atbalstu diasporai latviskās izglītības nodrošināšanā, kā arī latviešu valodas apguvei ārvalstu augstskolās.

Saskaņā ar apstiprinātā budžeta iespējām, IZM nākamgad turpinās Valsts izglītības informācijas sistēmas attīstību, ar Eiropas Sociālā fonda finansējumu tiks uzsākta izglītības kvalitātes monitoringa sistēma vispārējā, profesionālajā un augstākajā izglītībā. Tāpat ministrija nodrošinās Latvijas dalību ES izglītības, jaunatnes un sporta jomas programmā «Erasmus+» un ES zinātnes, pētniecības un inovāciju atbalsta programmā «Apvārsnis 2020».

Tāpat ministrijas pārstāvji norāda, ka nākamgad nozīmīgs būs atbalsts ar Latvijas valsts simtgadi saistītajiem pasākumiem izglītības, zinātnes, jaunatnes, valodas un sporta jomā, tajā skaitā XVIII Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkiem «Gaudeamus».

Kā ziņots, kopumā nākamajā gadā IZM resorā izdevumi paredzēti 395,634 miljonu eiro apmērā. Savukārt mērķdotācijas pašvaldībām apmērs nākamgad ir 349,904 miljonu eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu