Pabriks: Pirmstermiņa vēlēšanas Vācijā nāktu par labu valstīm, kurām tīk iejaukties demokrātisko valstu vēlēšanu sistēmā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmstermiņa vēlēšanas Vācijā nāktu par labu tām trešajām valstīm, kurām tīk iejaukties demokrātisko valstu vēlēšanu sistēmā, sarunā ar aģentūru LETA norādīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Viņš pauda pārliecību, ka pašlaik tiek pieliktas visas pūles, lai bez pirmstermiņa vēlēšanām Vācijā iztiktu, īpaši no Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera puses. Deputāts vērsa uzmanību, ka nav izslēgta situācija, kurā Vācija atkal var nonākt līdz «lielās koalīcijas» izveidei, gadījumā, ja netiek izveidota «Jamaikas koalīcija».

«Domāju, ka pastāv 60% iespējamība, ka valdību tomēr izveidos, tikai jautājums ar kurām partijām. Pirmstermiņa vēlēšanas nebūtu izdevīgas Vācijas sociāldemokrātiem (SPD), jo viņi ir pateikusi, ka «apriori» valdībā neies. Tādā gadījumā, kāpēc lai kāds Vācijas vēlētājs balsotu par partiju, kas neies valdībā? Vēl vienas vēlēšanas viņiem nozīmētu zaudēt vēl vairāk,» piebilda eiroparlamentārietis.

Tāpat, pēc Pabrika domām, pirmstermiņa vēlēšanu gadījumā ciestu arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītie konservatīvie (CDU/CSU) un brīvie demokrāti (FDP), bet no kreiso ekstrēmistu partijas «Die Linke» un pret imigrāciju noskaņotās eiroskeptiķu partijas «Alternatīva Vācijai» (AfD) viedokļa ārkārtas vēlēšanas būtu izdevīgākas.

«Šādas vēlēšanas būtu labākas arī tām trešajām valstīm, kam patīk iejaukties demokrātisko valstu vēlēšanu sistēmā. Hakeri pašreiz strādā pret eksistējošo Merkeles eliti, jo ir sapratusi, ka var šo valsti vājināt. Domājot par gaidāmajām Saeimas vēlēšanām Latvijā un tuvojoties rudenim, jāsaprot, ka pieaugs dažādas šāda veida aktivitātes arī mūsu politiskajā lauciņā,» teica deputāts.

Jau ziņots, ka pēc sarunu izgāšanās par tā dēvētās Jamaikas koalīcijas izveidi Vācijas kanclere pirmdien paziņoja, ka dod priekšroku pirmstermiņa vēlēšanām, nevis nestabilas mazākuma valdības vadīšanai. Tikmēr Vācijas prezidents pirmdien aicināja partijas pārvērtēt savas pozīcijas un tomēr rast kompromisu, lai varētu izveidot jauno valdību.

Tikmēr SPD piektdien paziņoja, ka ir gatavi sarunām ar citām partijām, lai rastu izeju no politiskā strupceļa. Tomēr nav paskaidrots, ar kurām partijām SPD runās, nedz arī tas, vai sociāldemokrāti ir gatavi paši iesaistīties koalīcijā, vai arī vienīgi sniegt netiešu atbalstu Merkeles vadītai mazākuma valdībai.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu