Priekšlikums par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām raisa plašas politiķu debates

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iedzīvotāju iniciatīva par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā šodien parlamenta Juridiskās komisijas sēdē raisīja plašas debates.

Sabiedrības par atklātību «Delna» pārstāvis Jānis Veide norādīja, ka atklātas prezidenta vēlēšanas liktu deputātiem skaidrot savu izvēli. Pašlaik nav iespējams izsekot, vai parlamentārietis ir balsojis tā, kā apgalvo. Viņš norādīja, ka nespēja vai nevēlēšanās paskaidrot izdarīto izvēli rada šaubas par tās patiesajiem iemesliem, savukārt, atklātas vēlēšanas veicinātu sabiedrības uzticību Saeimai.

Savukārt deputāts Gundars Daudze (ZZS) norādīja, ka priekšlikums par tautas vēlētu prezidentu aizklātā balsojumā un rosinājums par atklātām prezidenta vēlēšanām parlamentā ir savstarpēji izslēdzoši priekšlikumi. Viņš norādīja, ka kuluāros atklāto vēlēšanu iniciatori esot atzinuši, ka tas esot populisms. Viņš norādīja, ka ir dzīvojis PSRS, kur vēlēšanas bija atklātas, un aicināja neatgriezties šajā totalitārismā.

Deputāts Andrejs Judins (Par!/V) atzina, ka manipulēt var gan ar atklātiem, gan aizklātiem balsojumiem. Tomēr aizklāts balsojums rada lielākus šķēršļus, lai īstenotu mērķi ievēlēt cilvēku, kas visefektīvāk var pildīt savas funkcijas.

Deputāts Ringolds Balodis (NSL), iespējams, daļēji jokot, aprakstīja situāciju, kad pavasarī atklāti varētu būt jābalso par Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja Jāņa Maizīša atkārtotu apstiprināšanu amatā. Viņš norādīja, ka atklātā balsojumā «visi baidīsies», lai frakcijas pārstāvjiem nerastos sarežģījumi ar pielaidēm valsts noslēpumam.

Parlamentārietis Gunārs Kūtris (NSL) norādīja, ka partija «No sirds Latvijai» aicina noteikt, ka valsts prezidentu ievēl tauta. Viņš norādīja, ka tas ir diez gan naivs viedoklis, ka atklātas vēlēšanas noved pie pozitīvāka rezultāta. Ja atkal ievēlēs prezidentu, kas kādai sabiedrības daļai nepatiks, Saeima arī pie jaunās sistēmas saņems pārmetumus, ka turpina rīkoties tāpat kā iepriekš.

Komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) pauda, ka atklātas prezidenta vēlēšanas būtu pareizais ceļš neuzticības plaisas starp iedzīvotājiem un Saeimu mazināšanai.

Kā ziņots, komisijas vairākums šodien atbalstīja iniciatīvu par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā.

Līdz ar to šis būs viens no iespējamiem priekšlikumiem Satversmes grozījumiem, ko apspriedīs atbildīgā darba grupa. Juridiskā komisija šodien nolēma veidot šādu darba grupu, kurai būs jāvērtē, kurām Satversmes grozījumu iniciatīvām iespējams saņemt nepieciešamo balsu vairākumu Saeimā.

Darba grupā strādās frakciju deleģēti pārstāvji un tai jāpiedāvā savi secinājumi līdz marta vidum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu