Režisore vaino Rīgas domi cenzūrā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Režisore Krista Burāne pārmet Rīgas domei cenzūru, jo pirms galvaspilsētas iedzīvotāju foruma «Rīga dimd - iedzīvotāji runā, domā, dara!» viņa tikusi informēta, ka pēc Rīgas domes norādījumiem nav iespējams prezentēt viņas sagatavoto prezentāciju.

Situācija, kad no augšas diktē, ko var teikt un ko nevar teikt, nav pieņemama un atgādina cenzūru, komentējot šodien radušos situāciju, aģentūrai LETA sacīja Burāne. Režisore norādīja, ka sākotnēji saņēmusi telefona zvanu no «Latvijas Pilsoniskās alianses» un tikusi informēta, ka pēc Rīgas domes norādījumiem viņas sagatavoto prezentāciju nav iespējams prezentēt.

Pēc brīža režisore saņēmusi zvanu arī no Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (IKSD) pārstāves Ilzes Neilandes, kura sacījusi, ka Burānes prezentācija «neatbilst forumam» un tā tiks izņemta no programmas. Ierodoties foruma norises vietā, Burānei tomēr ļauts uzstāties, gan neinformējot, kurš šo atļauju izsniedzis.

Burāne uzsvēra, ka ar savu prezentāciju nav vēlējusies nomelnot Rīgas domi, taču tajā pašā laikā uzsvēra, ka saskata Rīgas domes darbībās demokrātijas trūkumu, īpaši izceļot domes sēžu organizēšanu vēlu vakarā.

Foruma norises laiks šodien pārklājās ar Rīgas domes ārkārtas sēdes laiku. Tā kā vairāki deputāti atzīmēja minēto incidentu, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Eiženija Aldermane (GKR) klātesošajiem skaidroja savu redzējumu par radušos situāciju. Viņa apgalvoja, ka departamenta pārstāve režisorei uzdevusi precizējošus jautājumus par to, kāpēc pēkšņi mainīta viņas prezentācijas tēma.

«Režisore bija pieteikusi skaidru un nepārprotamu prezentācijas tematu - viņa plānoja runāt par savu darbu par Vecmīlgrāvi. Taču sarunā ar departamenta darbiniekiem viņa šorīt paziņoja, ka sarunai būs cita tēma, un cik man ir zināms, darbiniece tikai uzdevusi jautājumus, lai noskaidrotu, kāpēc mainīts temats, ja reiz pasākuma programma bijusi zināma iepriekš,» skaidroja Aldermane.

Politiķe paziņoja, ka režisore šo iztaujāšanu nepamatoti uztvērusi kā aizliegumu, bet, «ja reiz viņai tika aizliegts runāt, kāpēc tad viņa runāja un uzstājās», retoriski taujāja Aldermane. Deputāte arī pauda nožēlu, ka šīs situācijas dēļ ēnā palicis pats forums, kurš atspoguļojis veiksmīgākos nevalstisko organizāciju projektus, sadarbības iespējas un iedzīvotāju veiksmes stāstus.

Aģentūrai LETA deputāte solīja detalizēti iepazīties ar notikušā apstākļiem un sniegt papildus komentārus par notikušo tuvākajā laikā.

Savukārt partijas «Vienotība» frakcijas pārstāvji, reaģējot uz notikušo, iesnieguši Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadītājam Guntim Helmanim oficiālu vēstuli, kurā lūdz publiski atvainoties režisorei par notikušo un pieprasa departamenta skaidrojumu par viņu darbinieku rīcību.

Komentējot iesniegumu, Burāne pauda atbalstu opozīcijas deputātu iniciatīvai, paužot cerību, ka ar aktīvu opozīcijas darbu šādu nedemokrātisku situāciju skaits samazināsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu