Mūrniece: Ir jāizskauž stereotipi sabiedrībā, lai panāktu reālu dzimumu līdztiesību arī politikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Proporcionāli sieviešu ieguldījums Latvijas politikā ir nozīmīgs, tomēr ir jāizskauž stereotipi sabiedrībā, lai panāktu reālu dzimumu līdztiesību, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) Pasaules sieviešu politisko līderu samitā.

Saeimas priekšsēdētāja no 27. līdz 30.novembrim uzturas Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā, kur piedalās Pasaules sieviešu politisko līderu samitā, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Lai gan Latvijā sieviešu skaits politikā proporcionāli ir salīdzinoši neliels, sievietes arvien bijušas svarīgos amatos: Valsts prezidenta, Ministru prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja amatā, arī Saeimā sievietes vada komisijas un politiskās frakcijas, - samitā stāstīja Mūrniece.

Uzrunājot samita dalībnieces sesijā par sieviešu lomu politikā, Mūrniece sacīja, ka

sabiedrībā aizvien dominē stereotips, ka sievietēm vairāk laika jāpavada mājās, audzinot bērnus un rūpējoties par ģimenes pavardu, kamēr vīrieši tiek uzskatīti par galvenajiem naudas pelnītājiem.

«Tomēr situācija mainās, un jaunieši no šiem novecojušajiem stereotipiem jau atraisās. Latvijā 65% no universitāšu absolventiem ir sievietes. Izglītība cilvēkus mudina kļūt arvien aktīvākiem, iesaistīties politikā,» akcentēja Saeimas priekšsēdētāja, piebilstot, ka Latvija neatbalsta kvotu sistēmu dzimumu līdztiesības veicināšanai.

Saeimas priekšsēdētāja no 27. līdz 30.novembrim uzturas Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā, kur piedalās Pasaules sieviešu politisko līderu samitā.

Sesijā par sieviešu lomu politikā piedalījās arī Jaunzēlandes Ministru prezidente (1999-2008), ANO Attīstības programmas administratore (2009-2017) Helēna Klārka, Kānādas Ministru prezidente (1993) Kima Kempbela, Kosovas Valsts prezidente (2011-2015) Atifete Jahjaga, Zviedrijas parlamenta spīkera trešā biedre, Pasaules sieviešu politisko līderu samita vēstniece Esabelle Dingizana. Sesiju vadīja Hārvarda universitātes Džona Kenedija valsts pārvaldības skolas pārstāve Viktorija A.Budsone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu