Pabriks: Arī klusēšana var novest pie traģēdijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Demokrātija nevar pastāvēt, ja vairākums klusē, pieminot Rumbulas traģēdijas 76.gadadienu, norādīja Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks (V).

Kā aģentūru LETA informēja deputāta palīdze Inga Tauriņa, Pabriks ir pārliecināts, ka pirms 76 gadiem notikušais parāda, ka arī klusēšana var novest pie traģēdijas, tāpēc cilvēku uzdevums ir apjaust, ka demokrātija nevar pastāvēt, ja vairākums klusē.

«Pirms 76 gadiem šajā dienā notika viena no lielajām Latvijas tautas vēstures traģēdijām, kad Rumbulā masveidīgi tika iznīcināti ebreju izcelsmes Latvijas pilsoņi. Pieminot upurus, mēs iestājamies par to, lai nekas tāds nekad vairs neatkārtotos,» uzsvēra eiroparlamentārietis.

Politiķis skaidroja, ka toreiz Latvija bija okupēta un iespējas apturēt varmācību bija iznīcinātas, piebilstot, ka vēršanās pret kādu tikai etniskās piederības dēļ raksturo, ar kādu aukstasinību Latvijas cilvēki bija spiesti saskarties tajā laikā. «Šis laiks izgaismoja cilvēku patieso būtību. Bija tādi, kuri nosodīja. Bija līdzskrējēji, kuri centās pārtapt varoņos. Liela daļa vienkārši klusēja,» teica Pabriks.

Jau ziņots, ka šodien ar svecīšu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa plkst.18 notiks Rumbulas traģēdijas 76.gadadienai veltīts piemiņas pasākums, bet plkst.12 piemiņas brīdis notiks Rumbulas memoriālā. Piemiņas brīdi noslēgs aizlūgums un ziedu nolikšana.

1941.gada 30.novembrī un 8.decembrī nacistu okupētajā Rīgā notika tā dēvētās Rumbulas akcijas - lielākā civiliedzīvotāju masu slepkavība Latvijas vēsturē. Toreiz tika nošauti 25 000 Latvijas pilsoņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu