Lietuvas premjers: Trampa lēmums par Jeruzalemi saasinās situāciju reģionā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu saasinās situāciju reģionā, ceturtdien paziņojis Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis.

«Es domāju, ka šis lēmums var izraisīt spriedzi reģionā, un ikviena rīcība, kas saasina jau tā saspringto situāciju, nav laba lieta. Es nedomāju, ka šis lēmums palīdzēs nodrošināt mieru reģionā,» viņš sacīja intervijā radiostacijai «Žiniu radijas».

ASV «administrācija acīmredzami izsvēra visus plusus un mīnusus, bet šajā gadījumā šis lēmums saasinās situāciju, kas ir pēdējā lieta, kas tur ir vajadzīga», piebilda Skvernelis.

Kā vēstīts, Tramps trešdien paziņoja, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, tādējādi atsakoties no desmitgadēm ilgās piesardzīgās Vašingtonas politikas un riskējot izraisīt jaunu vardarbības uzliesmojumu Tuvajos Austrumos.

«Esmu izlēmis, ka pienācis laiks Jeruzalemi oficiāli atzīt par Izraēlas galvaspilsētu,» savā uzrunā no Baltā nama paziņoja Tramps. «Tā ir pareiza rīcība.»

Pildot vienu no saviem priekšvēlēšanu solījumiem, Tramps devis arī rīkojumu Valsts departamentam uzsākt sagatavošanās darbus ASV vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi.

ASV Kongress jau 1995.gadā pieņēma likumu, kas paredz vēstniecību pārcelt uz Jeruzalemi, tādējādi simboliski atbalstot Izraēlas pretenzijas padarīt to par valsts galvaspilsētu.

Tomēr likums satur klauzulu, kas visiem līdzšinējiem prezidentiem ļāva izvairīties no šī delikātā soļa, ik pa sešiem mēnešiem to atkal un atkal atliekot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu